Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina

18. 02. 2021. 15:44   >>  15:45

KUPOVINA AVIONA

SD: Još jedno tajno trošenje novca građana

Vlada je ponovo "tajno i organizovano” kupila dva aviona za 21,8 miliona dolara, saopštili su predstavnici Socijaldemokrata (SD) i pitali na osnovu kojih propisa je obavljena kupovina i da li je u pitanju državna pomoć.

“I sada je crnogorska javnost preko Twittera ministra finansija, Milojka Spajića, saznala da je Vlada kupila dva aviona, uzgred stara između 10,7 i 12,8 godina, za 21,8 miliona dolara. Opet tajno i organizovano”, navodi se u saopštenju SD-a.

Iz SD-a su rekli da je na sajtu Ministarstva finansija, tek nakon objave Spajića na Twitteru, objavljeno da je Vlada na sjednici 16. februara usvojila informaciju o kupovini dva aviona. Međutim, te sjednice na sajtu Vlade nema, kao ni saopštenja nakon nje.

“Kako je ta kupovina urađena, odnosno na osnovu kojih propisa, sa koje budžetske pozicije su plaćeni avioni, da li je to, kako neki stručnjaci kažu, previsoka cijena za avione takvih performansi i godina starosti i da li je to državna pomoć i modalitet finansiranja koji je dozvoljen po EU pravilima? Ima još mnogo pitanja u vezi tog aranžmana”, kazali su iz SD-a.

Oni smatraju da je fascinirajući spin eksperta Spajića to što kupovinu aviona predstavlja kao veličanstveni uspjeh i uštedu. Iz SD su podsjetili da je kupovina usljedila zbog toga što je prijetio prijevremeni raskid ugovora o operativnom lizingu tih istih aviona, jer je sadašnja Vlada ugasila Montenegro Airlines i „ostavila na cjedilu“ preko 350 radnika.

“Sjetimo se kako su slavodobitno premijer i ministar finansija najavljivali novu avio-kompaniju sa nula eura troška, a već se iz budžeta platilo preko 20 miliona EUR za kompaniju koja još nije ni počela da radi i koja je vjerovatno osnovana protivno pozitivnim propisima, odnosno Zakonu o privrednim društvima”, navodi se u saopštenju.

SD traži i insistira na odgovorima na sva ta pitanja, jer javnost svakako zaslužuje da zna sve detalje oko navedenih aktivnosti Vlade.

“Vjerujemo da će i nevladine organizacije (NVO) zahtijevati sve informacije povodom ovog Vladinog aranžmana. Očekujemo i od nadležnih organa da po službenoj dužnosti razmotre sve aspekte realizacije navedene transakcije Vlade u iznosu od oko 22 miliona dolara, kao uostalom i one oko tajnog i organizovanog zaduženja države od 750 miliona eura”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније