Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 02. 2021. 12:17 >> 13:06

ŠEHOVIĆ

PDV po naplaćenoj realizaciji poboljšaće likvidnost

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) predložile su dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim malim i srednjim preduzećima suočenim sa problemom nelikvidnosti, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od 2 miliona eura, omogućavaju lakše poslovanje, unaprjeđuju likvidnost i predstavljaju važan vid podrške u ovakvoj složenoj ekonomskoj situaciji, saopštio je poslanik SD Damir Šehović.

 „Postojeći sistem koji podrazumijeva obavezu preduzeća da uplaćuju PDV državi prije nego što naplate svoja potraživanja, zapravo znači da ista kratkoročno beskamatno finansiraju državni budžet, što ih, zbog nedostajućih sredstava, dovodi do apsurdne situacije da je dobar dio njih primoran da se zadužuje i da sebe nepotrebno izlaže visokom trošku kamate da bi kratkoročno finansirali budžet države“, ističe Šehović.

Jedna od mjera koja bi značajno uticala na prevazilaženje tog problema koji je veoma izražen, što najbolje potvrđuje oko 18 hiljada blokiranih računa i oko 770 miliona duga na osnovu kojeg su blokirani računi, je promjena postojećeg modela naplate PDV-a, koji, kako tvrdi Šehović, izuzetno destimulativno djeluje na poslovno okruženje.

“Usvajanjem zakona koji smo predložili otvorila bi se mogućnost privrednim subjektima koji to žele za prelazak na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih ali i nekih nama susjednih država”, kazao je on.

Obračun PDV-a po naplaćenoj realizaciji bi pomogao malim privrednim subjektima koji se suočavaju sa poteškoćama sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

“Odnosno, ovaj sistem obračuna pogoduje onim privrednim subjektima koji kupcima odobravaju duže rokove plaćanja. Posebno bi pogodovalo preduzećima kod kojih se razlikuju rokovi plaćanja računa dobavljačima od rokova naplate računa od kupaca“, rekao je Šehović.

On ističe da neprimjereno dugi rokovi plaćanja ili pak neplaćanje računa jesu problemi koji se novim konceptom naplate PDV-a umanjuju.

„Ali taj problem, osim modelom naplate, treba rješavati i stvaranjem pretpostavki za primjenu propisa koji već postoje u našem pravnom sistemu, a kojim se regulišu rokovi izmirenja novčanih obaveza, jer isti predviđaju sankciju u vidu kazni za one koji zloupotrebljavaju značajan broj malih privrednih subjekata i pritiskaju ih neprimjereno dugim rokovima plaćanja, generišući na taj način dodatnu nelikvidnost u sistemu, zbog čega ćemo narednih dana predložiti izmjene i tog zakona“, zaključuje Šehović.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније