Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

24. 02. 2021. 06:59 >> 06:58
3

TO MONTENEGRO

Tvrde da avioni nijesu plaćeni iz budžeta

U Ministarstvu kapitalnih investicija tvrde da nije trebalo raspisivati tender za kupovinu dva aviona za To Montenegro. Predsjednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Zoran Živković tvrdi da oni nijesu nadležni za to pitanje, a iz Ministarstva kapitalnih investicija poručuju da to nije državna pomoć.

Nema potrebe

"Nije bilo potrebno raspisivati tender za kupovinu aviona zato što je To Montenegro komercijalno preduzeće koje je odlukom Odbora direktora steklo vlasništvo nad osnovnim sredstvima", kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Vlada je prošle sedmice odobrila kupovinu dva aviona "embraer 195", koji su prethodno bili u floti Montenegro erlajnza, uzeti na opeartivni lizing od GECAS-a, uz godišnju najamninu od ukupno 3,7 miliona eura.

"Vlada je, u svojstvu jedinog osnivača To Montenegro, odobrila kupovinu dva aviona za ukupno 21,78 miliona dolara, plativih u eurima po kursu na dan uplate. Isplata će se obaviti iz sredstava osnivačkog kapitala To Montenegra", navedeno je prošle sedmice iz Vlade, koja je ovlastila bord i da uplati 241,99 hiljada eura premije osiguranja avio-flote Generali osiguranju.

Odluka o osnivanju nove avio-kompanije objavljena je 30. decembra prošle godine u Službenom listu, a donesena istog dana bez održavanja sjednice.

"Osnovni kapital preduzeća je 30 miliona eura i biće uplaćen u roku od godine u jednoj ili više tranši, od čega će četiri miliona biti uplaćeno prilikom registracije", navodi se u odluci.
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tvitnuo je da je četiri miliona eura osnivačkog uloga uplaćeno zadnjeg dana 2020. godine.

Predsjednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Zoran Živković kazao je Pobjedi da nijesu nadležni za ovu vrstu javnih nabavki.

Nijesu nadležni

"Mi mi radimo samo pravnu zaštitu po žalbama. Direktorat za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija vodi politiku javnih nabavki. Oni su i predlagač zakona i oni daju mišljenje. Mi nijesmo nadležni za davanje mišljenja, mi štitimo pravo učesnika u postupcima javnih nabavki", rekao je Živković.

Pobjeda je prije dva dana pitanja u vezi kupovine aviona uputila i Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu finansija, ali smo odgovore dobili samo od resora zaduženog za kapitalne investicije.

Odluku o kupovini aviona je inače prošle sedmice objavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i resorni ministar Milojko Spajić, koji inače u medijskim nastupima vodi glavnu riječ u vezi kompanije To Montenegro. Tako da je pitanje da li je Spajić kao nadređeni pri donošenju odluke o kupovini aviona tražio mišljenje od ,,svojeg“ Direktorata za politiku javnih nabavki. U Ministarstvu kapitalnih investicija tvrde da je ovaj model finansiranja kupovine aviona u potpunosti u skladu sa domaćom i EU regulativom i naglašavaju da se ne radi o državnoj pomoći.

"Kupovina aviona je izvršena sredstvima avio-kompanije (osnivačkim kapitalom) a ne uplatom iz državnog trezora", rekli su iz tog resora Vlade, iako je 30 miliona eura osnivačkog kapitala uplaćeno iz budžeta.

Pobjeda je prošle sedmice pitala i Agenciju za zaštitu konkurencije da li je odluka o kupovini dva aviona u skladu sa zakonom, ali do juče nijesmo dobili odgovore.

Greška

Komentarišući navode poslanika SD Damira Šehovića da zakon zabranjuje kontrolnom akcionaru da bude značajan dioničar u drugom, sa istim ili sličnim predmetom poslovanja, iz Ministarstva su rekli da se radi o pogrešnom tumačenju propisa. Podsjećamo da je država kontrolni akcionar u Montenegro erlajnzu i 100 posto vlasnik u To Montenegru, sa istom djelatnošću.

"Vjerujući da se radi o dobroj namjeri i iskrenoj zabrinutosti Šehovića, ukazujemo da se ipak radi o pogrešnom tumačenju Zakona o privrednim društvima, člana 46, stav 1 u vezi sa članom 31, stav 1 tačka 3", naveli su iz Ministarstva i naglasili da se zabrana konkurencije na koju se Šehović poziva ne odnosi na akcionare koji imaju više od 20 odsto prava glasa u društvu.

"Članom 46, stav 1, Zakona koji reguliše zabranu konkurencije zaista je propisana obaveza pribavljanja odobrenja u slučaju osnivanja konkurentnog društva, ali je istovremeno propisan i ovaj izuzetak", kazali su iz Ministarstva i istakli da je logično da lice koje ima preko 20 odsto akcija ne mora da traži odobrenje, jer u slučaju postojanja konkurentnog društva najviše trpe većinski akcionari.

"Osim pravne neosnovanosti stava poslanika Šehovića, ukazujemo i da su u momentu osnivanja društva To Montenegro operacije Montenegro erlajnza bile obustavljene, tako da se ni u faktičkom smislu ne radi o povredi konkurentnosti", poručeno je iz Ministarstva kapitalnih investicija

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније