Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

25. 02. 2021. 13:44   >>  14:18

BEČIĆ

DRI jedan od najznačajnijih partnera Skupštine

Državna revizorska institucija (DRI) jedan je od najznačajnijih partnera Skupštine i njenih radnih tijela u kontrolisanju trošenja javnih sredstava, pri čemu je vidljiv prostor za unapređenje saradnje dvije institucije, ocijenio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je kazao da je DRI Ustavom prepoznata institucija, što dovoljno govori o njenom značaju.

“Skupština je 2004. godine donijela Zakon o DRI, kojim je formirana DRI kao institucionalna, eksterna, nezavisna, stručna i objektivna kontrola trošenja budžetskih sredstava i upravljanja državnom imovinom u Crnoj Gori”, rekao je Bečić na otvaranju Konferencije o saradnji između DRI i Skupštine.

On je naveo da je upravo jačanje kontrolne i nadzorne uloge parlamenta zadatak koji je taj saziv Skupštine proklamovao kao prioritetan u njegovom radu.

“Zato je saradnja ove dvije institucije, koja je formalizovana potpisivanjem Protokola o saradnji 2018. godine, od posebne važnosti. Prostor za unapređenje te saradnje je vidljiv čemu će i ova konferencija dati značajan doprinos”, smatra Bečić.

Prema njegovim riječima, DRI je dala nemjerljiv doprinos u jačanju zakonitosti i uspješnosti upravljanja državnom imovinom i obavezama, budžetima i svim finansijskim poslovima subjekata čiji su izvori finansiranja javni ili nastaju korišćenjem državne imovine kao što je to definisano Ustavom.

“Zato ostvarivanje djelotvorne budžetske kontrole i promovisanje odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija bilo bi neuporedivo teže Skupšini da nema izuzetno dobre kooperativnosti ovog visokog doma sa DRI”, ocijenio je Bečić.

On je kazao da posebnu zahvalnost što su prethodnim godinama prepoznali jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine i bližem povezivanja parlamenta i DRI-ja, Crna Gora i njeni građani u čijem interesu se to i čini, duguju Ambasadi Velike Britanije i Vestministerskoj fondaciji za demokratiju.

“Pored značajnog udjela u formiranju parlamentarne budžetske kancelarije Vesministerska fondacija za demokratiju ostvarivala je saradnju sa Skupštinom i ranije u cilju jačanja kapaciteta stručne službe Skupštine u analizi budžeta i drugih akata”, naveo je Bečić.

Parlamentarna budžetska kancelarija je, kako je dodao, do sada predstavljala pregled nalaza i preporuka DRI. Osim toga, Protokolom o saradnji između Skupštine i DRI predviđeno je da će Skupština obezbijediti DRI-ju na uvid prikaze, analize i informacije iz oblasti budžeta koje za potrebe radnog tijela Skupštine priprema parlamentarna budžetska kancelarija.

“Produktivan rad parlamentarne budžetske kancelarije i tijesna saradnja sa DRI-jem od presudnog je značaja za efikasan rad poslanika u ovoj oblasti, jer doprinosi boljem razumijevanju revizorskih izvještaja, nalaza i preporuka”, rekao je Bečić.

Predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, kazao je da je jedan od prioriteta svih vrhovnih revizorskih institucija održavanje kvalitetne saradnje s parlamentom, od koje zavisi funkcionisanje sveukupnog sistema odgovornosti.

„Zadatak vrhovnih revizorskih institucija jeste da pruže parlamentima objektivne, pouzdane i pravovremene informacije, koje će pomoći u sprovođenju efektivnog parlamentarnog nadzora nad trošenjem javnih sredstava“, rekao je Dabović.

Prema njegovim riječima, vrhovne revizorske institucije moraju profesionalno, objektivno i nepristrasno izvještavati o sistemu javne potrošnje i stalno promovisati efikasno pružanje javnih usluga.

Dabović je ocijenio i da razmatranje izvještaja DRI u skupštinskoj proceduri mora biti dopunjeno održavanjem javnih kontrolnih saslušanja, posebno kod izvještaja sa izrečenim negativnim ili uslovnim mišljenjem.

„Svjedoci smo da broj kontrolnih saslušanja u prethodne dvije godine nije bio na zadovoljavajućem nivou. Treba da postoji jedan sveobuhvatan i kontinuiran proces praćenja implementacije preporuka DRI, koji obuhvata zajedničko učešće i djelovanje Skupštine i vrhovne revizije“, poručio je Dabović.

Kako je naveo, krajnji cilj DRI jeste da djeluje sistemski i da njeni rezultati revizije dovode do boljih sistemskih rješenja i unapređenja rada u javnom sektoru.

„Dosadašnja kvalitetna saradnja sa Skupštinom ne ograničava prostor za dodatno intenziviranje saradnje“, dodao je Dabović.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Madoks, saopštila je da je u posljednjih nekoliko mjeseci evidentno da Skupština ulaže mnogo napora da postane transparentnija i pristupačnija građanima.

„Takođe, DRI se fokusirala na poboljšanju svoje komunikacije sa građanima. Ali, istinski napredak obje institucije može postati vidljiv tek kada budu blisko sarađivali“, smatra Madoks.

Ona je kazala da DRI mora izvještavati Skupštinu prenoseći joj svoju procjenu o načinu na koji se troši novac.

„Skupština mora uspostaviti prave mehanizme koji će omogućiti potpuno razmtaranje izvještaja koje dobija i djelovanje na osnovu istih. Obje institucije moraju raditi na tome da je svaki korak procesa transparentan“, zaključila je Madoks.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније