Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

26. 02. 2021. 12:30 >> 12:31
1

Agrobudžet da bude investicionog i razvojnog karaktera

Donošenje Agrobudžeta za ovu godinu i njegov obim zavisi od usvajanja budžeta, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nebojša Veličković i dodao da on treba da bude investicionog i razvojnog karaktera.

On je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore (PKCG) kazao da je Agrobudžet za ovu godinu u pripremi.

Veličković je rekao da će baštiniti partnerstvo sa privrednicima pri osmišljavanju razvojnih politika.

On je kazao da razumije situaciju u agraru prouzrokovanu posljedicama pandemije koronavirusa i dodao da Vlada daje podršku proizvođačima iz tog sektora.

Predsjednik Odbora Milutin Đuranović, ocijenio je na sjednici da svaki euro uložen u agrar predstavlja investiciju.

“Poljoprivreda je prioritetna razvojna djelatnost”, kazao je Đuranović i dodao da očekuje da će vrata Ministarstva biti otvorena za privrednike, kao što je to bilo i do sada.

Predstavnica Mljekare Srna, Zorka Šljukić, smatra da će zbog otežane naplate u uslovima pandemije likvidnost u mljekarskom sektoru za nekoliko mjeseci biti ugrožena.

Ona je kazala da Ministarstvo treba brže da reaguje u otkupu tržišnih viškova, podstakne tržišnu promociju domaćih proizvoda i doprinese njihovom boljem položaju u trgovinama.

Šljukić je apelovala da se premije u mljekarstvu u Agrobudžetu zadrže na istom nivou, proizvodnja od 400 litara kao osnov za premiju prepolovi, a podrška za rješavanje problema otpadnih voda poveća na 80 odsto vrijednosti investicije.

Veličković je odgovorio da će se u Agrobudžetu zadržati visina premija te da će ostali zahtjevi privrednika biti razmotreni.

Predstavnik Eko-Pera, Nikola Milošević, ocijenio je da mjere protiv pandemije nijesu adekvatne, jer su uslovile pad u agro sektoru koji je direktno pogođen ograničenim radom trgovina.

On je apelovao na Ministarstvo da zastupa interese privrede, kako bi se osmislile mjere koje bi bile održive za očuvanje javnog zdravlja, ali i za ekonomiju.

Predstavnik Zrnožita, Branko Pejović, konstatovao je da je proces dobijanja kredita kod Investicviono-razvojnog fonda (IRF) i banaka usporen u uslovima pandemije.

Veličković je odgovorio da IRF za naredni period priprema kreditne linije koje će biti još povoljnije nego što su sada.

Predstavnik Inter Fooda, Božo Bulatović, apelovao je da se privrednici koji se bave šumskim polodovima i ljekobiljem obuhvate Vladinim mjerama podrške, te da se ukine plaćanje od pet odsto Upravi za šume na na svaku izvoznu fakturu.

Sekretarka Odbora Lidija Rmuš je, predstavljajući Informaciju o privrednim kretanjima u agraru u prošloj godini, kazala da tokom tog perioda kod subjekata iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane nije bilo zastoja u obavljanju djelatnosti, ali se uticaj pandemije odrazio na rezultate njihovog poslovanja, smanjenje produktivnosti, nedostatak finansijskih sredstava i otežanu likvidnost.

“U toku prošle godine registrovano je 2,17 hiljada novih poljoprivrednih gazdinstava, tako da ih je sada 13,91 hiljada. Značajnu podršku poljoprivrednicima je predstavljala i mogućnost plasmana preko interneta”, navela je Rmuš.

Ona je podsjetila da je Agrobudžet za prošlu godinu iznosio 60,7 miliona EUR, što je 15,8 odsto više nego 2019. godine, čime su finansirane mjere tržišno-cjenovne politike i ruralnog razvoja, te obezbijeđena podrška opštim servisima u poljoprivredi, za socijalne transfere, odnosno staračke naknade, ribarstvo i operativni program zdravstvene zaštite životinja.

“Agrobudžetom za prošlu godinu bio je obuhvaćen veći broj korisnika u stočarskoj i biljnoj proizvodnji. Povećan je iznos sredstava za premije u stočarstvu sa tri na 3,5 miliona EUR, kao i subvencija sa 180 na 200 EUR po hektaru obradive površine, odnosno na 210 EUR za mlade farmere”, precizirala je Rmuš.

Prema podacima Ministarstva poljoprivede tokom prošle godine pravo na podršku ostvarilo je 5,34 hiljade stočara.

“Isplaćeno im je 3,7 miliona EUR, što je 62 odsto više u odnosu na 2019. godinu”, navedeno je u Informaciji.

Prema podacima za direktna plaćanja u prošloj godini u biljnoj proizvodnji, za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem, podržano je 1,83 hiljade korisnika, od čega je 402 novoprijavljenih u ovoj godini. Po tom osnovu ukupno je isplaćeno 1,2 miliona EUR, a subvencionisana je površina od 6,18 hiljada hektara.

“U prošloj godini u prerađivačkoj industriji proizvodnja je smanjena 0,5 odsto, dok je u proizvodnji prehrambenih proizvoda došlo do smanjenja od 5,3 odsto, a u proizvodnji pića 30 odsto”, dodaje se u Informaciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније