Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 03. 2021. 14:35 >> 14:44

RADULOVIĆ-BELHADŽ

Jača privredna razmjena Crne Gore i Maroka

Planirano potpisivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju biće dodatan podsticaj unapređenju u oblastima ekonomije i turizma između Crne Gore i Maroka, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović se sastao sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu, Mohamedom Aminom Belhadžom.

On je tom prilikom ocijenio da dvije države njeguju sadržajne odnose koje je potrebno dodatno snažiti kroz dinamiziranje aktivnosti u oblastima od zajedničkog interesa.

Radulović je ukazao na potencijale međudržavne saradnje u oblastima ekonomije i turizma, te istakao da će planirano potpisivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju biti dodatan podsticaj unapređenju odnosa.

Kako je naveo, aktivnosti u ovim sektorima će doprinijeti jačanju turističkih kontakata i privredne razmjene, te poboljšati vidjljivost Crne Gore kao kredibilne turističke i investicione destinacije.

Šef crnogorske diplomatije je takođe izrazio interesovanje za razmjenu znanja i najboljih praksi na planu inovativnih modela i novih tehnologija u oblasti solarne energije, imajući u vidu marokansko iskustvo u ovoj oblasti u kojoj „Crna Gora prepoznaje velike razvojne šanse“.

U tom kontekstu naglasio da je jedan od prioriteta naše vanjske politike upravo ekonomska diplomatija te da će fokus aktivnosti crnogorske diplomatske mreže biti stavljen na intenziviranje kontakata i saradnje sa biznis zajednicama.

Belhadž je zahvalio ministru na prijemu, saglasivši se sa ocjenama bilateralne saradnje dvije prijateljske države.

S tim u vezi, uputio je poziv ministra vanjskih poslova, afričke saradnje i iseljeništva Kraljevine Maroko Nasera Burite ministru Raduloviću za zvaničnu posjetu toj zemlji, u cilju jačanja kontakata i dinamiziranja aktivnosti u okviru međudržavne saradnje.

„Posjeta će biti idealna prilika za potpisivanje usaglašenih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, te Memoranduma o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Akademije za diplomatske studije Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Maroko, čime će pravni okvir za saradnju biti osnažen“ istakao je ambasador Belhadž.

Na sastanku je bilo riječi o nacionalnim planovima imunizacije stanovništva u kontekstu pandemije COVID-19, te je dogovorena dalja komunikacija povodom organizacije zvanične posjete ministra Radulovića Kraljevini Maroko u predstojećem periodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније