Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

09. 03. 2021. 07:26 >> 07:27

TRAŽIĆE PARTNERA

U planu formiranje strateških naftnih rezervi

Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija imaju u planu formiranje strateških rezervi naftnih derivata koji će biti korišćeni u slučaju poremećaja na tržištu, saopšteno je Pobjedi iz tog resora Vlade.

Iz Ministarstva nijesu precizirali kada bi Crna Gora mogla da dobije rezerve naftnih derivata, ni koliko će njihovo formiranje koštati.

"Nacrt zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima je već pripremljen i očekuje se da će biti usvojen u trećem kvartalu ove godine, nakon što dobijemo mišljenje Evropske komisije", kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Usvajanje tog zakonskog rješenja je preduslov za formiranje rezervi.

Iz tog vladinog resora su naveli da se po preuzetim obavezama u skladu sa poglavljem 15, Sporazuma o pridruživanju EU, Vlada obavezala da usvoji zakon o strateškim rezervama nafte i gasa do kraja 2023. godine.

Crna Gora u ovom trenutku nema druge mehanizme koje može primijeniti kako bi obezbijedila dovoljne količina naftnih derivata u slučajevima eventualnih ozbiljnih poremećaja na svjetskom tržištu.

"Formiranje strateških rezervi je za sada jedini mehanizam kojim država može da utiče na poremećaje tržišta", poručeno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz Ministarstva nijesu precizirali koliko će Crnu Goru, odnosno njene građane koštati formiranje rezervi naftnih derivata, odnosno primjena budućeg zakonskog rješenja. Nijesu precizirali ni da li će se rezerve naftnih derivata skladištiti u Crnoj Gori ili inostranstvu.

"Crna Gora ima skladišne kapacitete koji se nalaze u Baru, Lipcima kod Kotora i Bijelom Polju. Oni su u dosta lošem stanju i zahtijevaju detaljnu reparaciju. Pokušaćemo da pronađemo najbolji model finansiranja tog projekta koji je neophodan za skladištenje definisanih rezervi", rekli su iz Ministarstva.
I

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније