Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

10. 03. 2021. 17:42 >> 17:42

NOVO RUKOVODSTVO

Raičković i dalje na čelu AMM

Dosadašnji predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM), Budimir Raičković, obavljaće tu funkciju i u naredne četiri godine.

Na izbornoj Skupštini AMM za zamjenika predsjednika izabran je Zoran Savić, za predsjednika Nadzornog odbora Jovan Boljević.

Funcija predsjednika Skupšine povjerena je Slavoljubu Popadiću.

Za potpredsjednike su izabrani Marijana Kadić Bojanić, Aleksandra Radojević, Vinko Nikić i Radovan Radulović.

U Izvršnom odboru biće Anđela Radosavović, Ana Martinović, Vladan Tabaš, Nemanja Nikolić i Arsenije Boljević.

Izabran je i novi sastav Upravnog odbora AMM-a.

Raičković je, između ostalog, istakao:

„Ambijent u kojem živimo i radimo je jednom riječju nezdrav, ne samo sa aspekta zdravlja, kada smo došli u situaciju da samo konstatujemo brojke umrlih i zaraženih i da strepimo koje će to mjere biti donijete, kao i koliko će sve to uticati na našu ekonomiju, već i sa svih drugih aspekta, uključujući i političko bezbjednosnih", rekao je Raičković obraćajući se delegatima.

On je istakao da se ne može govoriti ni o ekonomskom oporavku, a kamoli o ekonomskom razvoju, ukoliko nema stabilnost, predvidivost i sigurnost.

“Možda nam ne treba totalno zaključavanje, jer je to ekonomski veoma loše, već treba razmisliti da napokon poštujemo mjere i budemo disciplinovani i neselektivni kada je u pitanju kaznena politika za nepoštovanje istih, a možda smo i za to zakasnili”, naveo je Raičković.

On je apelovao na sve donosioce odluka i aktere na društveno političkoj sceni Crne Gore, da budu svjesni trenutka u kojem se društvo nalazi.

"Ali i odgovornosti da kao društvo djelujemo u pravcu otrežnjenja i stavimo maksimalan fokus na ekonomsko ozdravljenje i aktivnosti u tom pravcu", dodao je Raičković.

Kako je istakao, ne postoji recept za rješavanje nagomilanih problema u Crnoj Gori, ali postoje procedure i standardi za djelovanje u kriznim situacijama i niko ne treba da bude sakriven iza deklaracija.

Našoj državi je potrebno svo znanje, svaki stručan čovjek i svaka organizacija koja može doprinijeti da zajednički upravljamo krizom i izađemo ka boljim okolnostima u ekonomskom i svakom drugom pogledu.“

Popadić rekao je da je živimo u vremenu jakih podjela i pomiješanih prioriteta, u trenutku bitke dva žestoka požara - požar korone i požar ekonomskog propadanja.

“Naš prvi zadatak je da ih ugasimo, a tek onda tražimo ko je bacio šibicu i namjerno ili nenamjerno izazvao požar. Na žalost, stanje stvari pokazuje da se više bavimo pitanjem ko je bacio šibicu, dok požari uništavaju sve pred sobom”, rekao je Popadić.

Prema njegovim riječima, glas AMM-a bi trebao biti dobronamjeran i apolitični glas razuma.

“Siguran sam da smo kao menadžeri svjesni da ne smijemo sjedjeti i čekati da kriza prođe. Za bolja vremena se treba boriti, neće sama doći. Ovako veliki broj dokazanih menadžera, delegata na današnjoj Skupštini je istinska pokretačka moć“, kazao je Popadić.

Savić je rekao da je siguran da će AMM u narednom periodu biti ozbiljan partner svim institucijama koje prihvate njihovu pruženu ruku.

„Jer imamo privilegiju da su članovi Asocijacije priznati i potvrđeni menadžeri, koji nesporno svojim znanjem, kredibilitetom i dosadašnjim rezultatima mogu neizmjerno pomoći u ostvarivanju ciljeva Asocijacije“, dodao je Savić

Marijana Kadić Bojanić kazala je da je lider više od menadžera, osoba koja ima viziju, koja zna kojim putem i zašto vodi ljude i procese.

“Danas, u doba korone, imamo nove izazove koji traže da lideri budu i inovatori, kako bi uspjeli da sačuvaju svoje firme i time doprinesu društvu. Da motivišu i sačuvaju svoje ljude u vrijeme zdravstvene, socijalne i ekonomske krize”, rekla je Kadić Bojanić.

Kako je navela, Crna Gora skupo plaća kvaziliderstvo koje nije za rezultat imalo demokratske procese, razvijenu ekonomiju i društvo jednakih šansi.

“Lideri moraju da se pridržavaju svih zakona i normi i da budu prvi u poštovanju pravila, a ne, kao što smo godinama svjedoci, oni ih prvi krše”, kazala je Kadić Bojanić.

Radojević je rekao da su svi u toku pandemije vidjeli koliko je međunarodna saradnja važna i koliko je ujedinila cijeli svijet i region.

„Pokazali smo solidarnost kada smo u nevolji, a mogli bi da iskoristimo to zajedništvo i za saradnju na međunarodnom i prije svega na regionalnom nivou, koju smo svakako pokazali u toku pandemije, pa i zemljotresa koji je zadesio komšije. Pozicioniranje Asocijacije je prepoznato i na regionalnom i međunarodnom nivou, a naravno da je treba dodatno osnažiti“, ocijenio je Radojević.

Nikić je kazao da je Covid odnio preko 30 hiljada milijardi dolara svjetskog GDP-a i da ni Crnu Goru nije mimoišla recesija, naročito s obzirom na činjenicu da je crnogorska ekonomija veoma osjetljiva na spoljne tokove.

“U kratkom roku je pred nama veoma važan zadatak, a to je kako poboljšati zdravstvenu situaciju i pripremiti predstojeću turističku sezonu, jer udio turizma je veoma visok u ukupnom učešću u GDP-u. Ovo će biti jedan od najizazovnijih zadataka u kratkom period”, istakao je Nikić.

On smatra da je potrebno dodatnim mjerama podržati sve visoko ranjive kategorije, u cilju održavanja njihove supstance, ali i cjelokupnu ekomomiju od daljeg urušavanja.

Radulović je rekao da se od menadžera očekuje da budu uspješni i kad se to čini nemogućim.

„Pred nama je izuzetno teška godina, ali ako smo u biznisu i ako smo menadžeri, onda moramo da se borimo i pobjeđujemo, ne inatom i ustaljenim načinom razmišljanja i ponašanja, već inovativnošću i ekspertizom“, kazao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније