Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

15. 03. 2021. 17:12   >>  17:16

FINANSJSKA STABILNOST

Veliki rast deficita tekućeg računa

Drastično smanjenje prometa i posljedično prihoda od turizma generisalo je veliki rast deficita tekućeg računa, koji je, prema preliminarnim podacima, u prošloj godini iznosio 25,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Na sjednici, na kojoj je razmatrana Informacija o finansijskoj stabilnosti za četvrti kvartal prošle godine, konstatovano je da je kriza izazvana pandemijom i tokom posljednjeg kvartala prethodne godine negativno uticala na skoro sve privredne sektore.

“Pad prometa u turizmu, mjeren kroz broj dolazaka turista i broj ostvarenih noćenja, iznosio je oko 80 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ovako drastično smanjenje prometa i, posljedično prihoda od turizma, generisalo je veliki rast deficita tekućeg računa koji je, prema preliminarnim podacima, u prošloj godini iznosio 25,5 odsto BDP-a”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je saopšteno da je zabilježen i pad potrošnje u prošloj godini, posmatrano kroz pad trgovine na malo od 16,8 odsto u odnosu na 2019. I na tržištu rada su evidentirani negativni trendovi, pa je broj nezaposlenih u Crnoj Gori na godišnjem nivou porastao 26,3 odsto.

“Kriza je pogoršala i indikatore javnih finansija, pa je povećan budžetski deficit, koji je na kraju prošle godine iznosio 9,8 odsto BDP-a”, dodaje se u saopštenju.

Uprkos negativnim trendovima tokom prošle godine, iskazano je očekivanje da će u tekućoj godini crnogorska privreda zabilježiti oporavak.

“Banke su u prošloj godini pokazale dobru otpornost na krizu, održavajući zadovoljavajući nivo likvidnosti i solventnosti. Evidentan je blagi rast nekvalitetnih kredita koji, za sada, nema sistemsku dimenziju”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je saopšteno da je tržište osiguranja, za sada, stabilno i prema podacima Agencije za nadzor osiguranja, sva osiguravajuća društva su solventna, likvidna i profitabilna. Na tržištu kapitala nijesu prepoznati rizici koji mogu ugroziti sistemsku stabilnost.

Na osnovu analize uticaja različitih faktora, Savjet je zaključio da je finansijska stabilnost za sada očuvana. Međutim, usljed visoke neizvjesnosti koju pandemija nosi i postojanja objektivnih rizika čija je materijalizacija moguća, svi akteri u finansijskom sektoru moraju pažljivo pratiti i detaljno sagledavati signale sa tržišta i pravovremeno preduzimati adekvatne mjere.

Savjetom je predsjedavao guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, a sjednici su prisustvovali članovi ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević i predsjednik Komisije za tržište kapitala, Zoran Đikanović. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje direktor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније