Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 03. 2021. 13:37   >>  13:42 1

ZA ZAOSTALE OBAVEZE I KAPITALNE PROJEKTE

Opština Tivat se zadužuje 3 miliona eura

Opština Tivat zadužuje se 3 miliona eura kako bi izmirila obaveze iz prethodnog perioda i nastavila realizaciju kapitalnih projekata. Prve isplate povjeriocma najavili su za narednu sedmicu.

Kako je saopšteno iz te lokalne samouprave, saglasnost na kreditno zaduživanje dala je Vlada Crne Gore.

"Ovome je prethodila odluka Skupštine opštine Tivat od 29. decembra, o dugoročnom zaduživanju, te mišljenja Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma", navodi se u saopštenju.

Opštini Tivat je, kako je saopšteno, odobreno zaduženje kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica, po kamatnoj stopi od 2,75%, plus šestomjesečni Euribor, sa rokom otplate od 72 mjeseca uključujući grejs period od 12 mjeseci, sa naknadom za odobrenje kredita od 0,10% od iznosa kredita.

“Konačno smo u prilici izmiriti sve obaveze iz prethodnog perioda i izaći iz začaranog kruga dugovanja, u koji nas je uvela prethodna opštinska administracija, a čije je djelovanje karakterisao krajnje nedomaćinski odnos prema budžetskim sredstvima i povjeriocima”, rekao je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i najavio za narednu sedmicu prve isplate povjeriocima.

Od ovog novca, kako je saopšteno, biće izmirena dugovanja građanima po osnovu sudskih troškova, a u vezi za eksproprijacijom zemljišta na kojem je 2016. godine izgrađen objekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, na lokaciji Klačina u Krtolima. Ukupni iznos dugovanja po ovom osnovu je veći od 1.260.000 eura.

"Opština Tivat će uz kreditno zaduženje nastaviti realizaciju kapitalnih projekata, koji su sastavni dio Strateškog plana razvoja opštine Tivat za period 2019-2022. godine. Lokalna uprava otpočinje realizaciju saobraćanijce MR2, vrijednu 1.150.000 eura. Podsjećamo da su sredstva namijenjena za završetak ovog puta koji povezuje projekat Luštica Bay sa Jadranskom magistralom, nenamjenski utrošena tokom 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Dio kreditnih sredstava, kako dodaju, biće utrošen na realizaciju I faze projekta Lungo Mare u Krašićima, kako bi se završila izgradnja šetališta dugog 420 metara. Biće izmireni troškovi izgradnje objekta u kojem je smještena JU “Dnevni centar za djecu i mlade da smetnjama i teškoćama u razvoju”, dio troškova izgradnje kružnog toka kod Gradiošnice, ali i druge preuzete obaveze iz prethodnog perioda.

“U posljednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine sproveli smo brojne uštede i očekujem da ćemo obaveze po osnovu ovog kredita izmirivati bez problema”, kazao je Komnenović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније