Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business ]

25. 03. 2021. 14:36 >> 14:37
2

UNIJA INSTITUCIJAMA

Korona kriza urušava kozmetičko-frizerski sektor

Odbor za frizerske i kozmetičarske usluge Unije poslodavaca (UPCG) obratio se nadležnim institucijama zbog alarmantne situacije u tom sektoru, ukazujući na urgentnu potrebu da se, osim zdravstvenih mjera, mora ozbiljnije djelovati u cilju očuvanja ekonomskih aktivnosti.


Odbor se, kako je kazao njegov predsjednik Živko Jevtović, obratio Savjetu za borbu protiv koronavirusa, ministarstvima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja.

“Ovaj sektor usljed uvođenja mjera tokom trajanja epidemije, odnosno zabrane rada, te nakon toga ograničenjima broja osoba, zaposlenih i klijenata u objektima, kao i ograničenjima radnog vremena pretrpio značajan pad prihoda i praktično doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema dobavljačima, državi i zaposlenima”, naveo je u Jevtović u saopštenju.

Taj sektor je samo početkom prethodne godine, tokom aprila, bio prepoznat kao zatvorena djelatnost, čime je ostvareno pravo na subvencije za zarade, što je bilo kratkog daha, s obzirom na to da je isto kasnije bilo uskraćeno.

“Od tog perioda pa sve do danas, duže od godinu, naša djelatnost se nije našla ni na listi ugroženih, pa samim tim ne ostvaruje ovaj vrlo značajan vid pomoći”, rekao je Jevtović.

Danas, kako je kazao, zatvaranje frizerskih i kozmetičarskih salona koje traje više od mjesec u nekim gradovima, značajan pad prometa koji se na nacionalnom nivou mjeri od 40 do 70 odsto, kao i neprepoznavanje te djelatnosti kao ugrožene izazivaju ozbiljne negativne posljedice po poslovanje, prijeteći da dovede do gašenja privrednih društava i preduzetnika i radnih mjesta njihovih zaposlenih.

“Takođe, uskraćena nam je jednokratna pomoć za predstojeću elektronsku fiskalizaciju”, naveo je Jevtović.

Posebno se ističe opasnost od naglog rasta neformalnih ekonomskih aktivnosti u ovoj djelatnosti, koji je i prije pandemije bio procijenjen na izuzetno visokih 50 odsto.

“Daljim urušavanjem zdravog dijela ove djelatnosti prijeti nam ekspanzija nelegalnih frizerskih i kozmetičarskih salona koji niti doprinose državnom budzetu i ekonomskom razvoju, niti sprovode mjere zaštite od koronavirusa i, što je najvažnije, gotovo ih je nemoguće kontrolisati”, smatra Jevtović.

S tim u vezi, Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga još jednom apeluje da nadležni državni organi ozbiljno razmotre njihove opravdane zahtjeve i pruže adekvatnu zaštitu i podršku koja je, kako su kazali, do sada izostala.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније