Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 04. 2021. 14:21   >>  14:23 1

ASP TRAŽI

Ukinuti subvencije za VE Možura

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je zvaničan zahtjev predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću da, zbog, kako navode, koruptivnih radnji u projektu Vjetroelektrane (VE) Možura, iniciraju izmjene osnovnog ugovora, kako bi se vlasniku projekta ukinulo pravo na subvencije, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju.

Kako objašnjavaju iz ASP, vlasnik VE Možura je firma „Možura Wind Park“, a prema ugovoru o zakupu iz jula 2010. godine, crnogorski potrošači u prvih 12 godina plaćaju subvencije. Cijena megavata struje proizvedene iz VE, u periodu od 12 godina, utvrđena je na 96 eura.

Prema podacima ASP-a, dobijenih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, potrošači su kroz račune za struju, od početka rada VE Možura (krajem 2019. godine), pa do početka ove godine, platili 6,1 miliona eura za subvencije.

“ASP u zahtjevu premijeru i potpredsjedniku Vlade naglašava da, izmjenama osnovnog ugovora, takođe treba predvidjeti da se kompletan isplaćeni iznos za subvencije vrati potrošačima”, navodi se u saopštenju.  

ASP je, istovremeno, uputila dopis novom poslovodstvu državne Elektroprivrede Crne Gore, sa predlogom da javno objave ugovore o kupovini električne energije od vlasnika VE Možura.

“Prednje posebno imajući u vidu da je prije nekoliko dana nagoviješteno da je od povlašćenih proizvođača struja kupovana skuplje, nego što je bila njena tržišna cijena”, kazali su iz ASP-a.

Prema podacima ASP-a, od kraja 2019. godine, pa do početka ove godine, vlasniku VE Možure je isplaćeno ukupno oko 12,2 miliona eura za proizvedenu struju (od toga 6,1 milion subvencija). 

“Podsticajna cijena električne energije od 96 eura po megavatu, bila je zasnovana na uredbi i pravilniku, koji nijesu imali uporište u tadašnjem Zakonu o energetici, već je ondašnja Vlada samovoljno postupala i izašla iz svoje nadležnosti, odnosno prekršila osnovni princip ustavnosti i zakonitosti da podzakonska akta moraju proisteći iz zakona, kao akta veće pravne snage”, kažu iz te NVO.  

Investicija na Možuri je mjesecima u fokusu javnosti zbog ubistva novinarke na Malti, a nakon njenog otkrića o koruptivnim semama.

“Ovaj projekat je takođe pod lupom Europola, a njime se godinama bavi i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, dok ASP u zahtjevu napominje na objavu velikog broja istraživačkih serijala, ali i javno dostupnih dokumenata o spornim višemilionskim isplatama”, podsjećaju iz te NVO.  

U zahtjevu ASP naglašava i da nulta tolerancija na korupciju ne podrazumijeva „cementiranje“ projekata bivše vlasti i nastavak njihove realizacije na teret crnogorskih potrošača, već upravo suprotno – redefinisanje svega što je bilo ugovoreno uz teška kršenja zakona i koruptivne dogovore na štetu javnog interesa, a u korist znanih i neznanih vlasnika.

“Konačno, za ukazati je i da nova Vlada treba ozbiljno da se pozabavi i drugim projektom ove vrste, odnosno VE Krnovo, gdje se takođe plaća cijena struje od 96 eura po megavatu u prvih 12 godina rada, a čije je vlasništvo isto nepoznato”, kazali su iz ASP-a.

U proteklih 4 godine potrošači su po osnovu struje iz VE Krnovo platili 29,7 miliona eura subvencija, a ASP će uskoro na adresu predsjednika i potpredsjednika Vlade dostaviti svoju ekspertizu i u vezi ovog projekta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније