Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 04. 2021. 10:45   >>  10:48 1

KONATAR UPUTIO INICIJATIVU

"Omogućiti moratorijum otplate kredita"

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA i šef poslaničkog kluba „Crno na bijelo“ Miloš Konatar uputio je danas zvaničnu inicijativu guverneru Centralne banke, ministru finansija i socijalnog staranja i ministru za ekonomski razvoj da kako bi se svim građanima i privrednicima, koji to žele, omogućilo odlaganje tj. moratorijum otplate kredita od 3 do 5 mjeseci, saopšteno je iz te partije.

„Mogućnost moratorijuma se odnosi na korisnike svih vrsta kredita, uključujući gotovinske kredite (obezbijeđene i neobezbijeđene), stambene kredite, kredite za penzionere, potrošačke kredite, investicione kredite, kredite za obrtna sredstva, kredite za likvidnost, kreditne proizvode vezane za korišćenje kartica i dr. Takođe i primaoce lizinga i korisnike kredita mikro kreditnih finansijskih institucija“, navodi Konatar u inicijativi.

On ističe da „imajući u vidu obim ekonomske krize koja je pogodila građane i privredu naša obaveza kao odgovornih društveno-političkih činilaca je da u vremenu pandemije koronavirusa iniciramo mjere i prijedloge koji će olakšati život građana i doprinijeti očuvanju privrede i radnih mjesta“.

„Jedna od neophodnih mjera u ovom trenutku je i odlaganje otplate kredita koje bi se odnosilo na sve dužnike građane, preduzetnike, poljoprivrednike i privredna društva koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza u roku od tri do pet mjeseci. Tokom ovog perioda dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela i neizmirena potraživanja (kao što su to činile prethodne godine) i ne bi pokretale postupke izvršenja. Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza“, stoji u dopisu koji potpisuje Konatar.

On podsjeća da je u ovom trenutku mjerama Centralne banke omogućeno da svi korisnici kredita kojima je zarada smanjena 10 odsto i više kao posledica korona krize imaju pravo da od svoje banke zahtijevaju reprogram i moratorijum do šest mjeseci.

„Kada je privreda u pitanju, Centralna banka je omogućila ugroženim djelatnostima (njih 111) imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta. Međutim, ove mjere smatramo nedovoljnim, jer banke imaju mogućnost da procjenjuju da li klijent ima ili ne pravo na moratorijum, tj. da li je pozicija klijenta u dovoljnoj mjeri finansijski ugrožena ili ne i odobravaju ga ukoliko to sama banka želi“, ocjenjuje Konatar.

On ukazuje da je predlog Građanskog pokreta URA sveobuhvatan, jer, kako ocjenjuje, daje mogućnost moratorijuma kredita svima koji to žele, a banke bi bile u obavezi da prihvate zahtjeve klijenata (ukoliko nije prekšen osnovni ugovor o kreditu).

„Dok traje kriza svi se moramo žrtvovati. Kao što to radi država, očekujemo da i poslovne banke dobrim dijelom kao i do sada pokažu razumijevanje, jer mnoge privredne djelatnosti u kojima građani nalaze zaposlenje već duže vrijeme zbog mjera ne rade i najmanje što možemo da uradimo jeste da im i na ovaj način izađemo u susret“, zaključuje se u inicijativi Konatara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније