Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Vijesti ]

08. 04. 2021. 06:37   >>  06:37 4

PROJEKCIJE

Vlada od turizma očekuje 700 miliona eura

Vlada projekciju o rastu crnogorske ekonomije od 10,5 odsto temelji na pretpostavci da će prihodi od turizma dostići 65 odsto prihoda iz 2019. godine, da će prijetnja od zaraze koronavirusom biti znatno umanjena, dok je istovremeno stečen određeni kolektivni imunitet uz veliki broj vakcinacija, pišu Vijesti.

Targetirano je da do početka ljeta oko 70 odsto odraslog stanovništva stekne imunitet na koronavirus.

To je navedeno u Vladinom Programu ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2023. godine koji je usvojen prošle sedmice i gdje se za trogodišnji period projektuje da će ekonomija u prosjeku rasti oko 7,6 odsto.

Ove projekcije su dio osnovnog makroekonomskog scenarija u PER-u koji predviđa rast ekonomije u 2022.godini od 6,5 odsto i 5,8 odsto u 2023. godini.

Očekivanih 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine je 700 miliona eura, dok je target od 70 odsto stanovništva koje treba da stekne imunitet na koronavirus oko 330 hiljada.

"Najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u 2021. odnosi se na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 odsto nivoa iz 2019. godine, uzimajući u obzir komparativno iskustvo susjedne Hrvatske u upravljanju krizom i fleksibilnosti granica u pogledu međunarodne mobilnosti putnika u 2020.godini. Očekivanja u turizmu u 2021. godini temelje se na dostupnim informacijama i najavama iz turističkog sektora, dok najvažnija pretpostavka podrazumijeva imunizaciju stanovništva kroz dostupne vakcine u zemlji tokom 2021. godine, koja do početka ljetnje sezone uključuje target od 70 odsto odraslog stanovništva koje je vakcinisano ili je već preležalo koronavirus", definisano je u osnovnom makroekonomskog scenariju u PER-u.

To je, kako se navodi, i u skladu sa ekonomskim projekcijama Evropske komisije (EK) i sličnim pretpostavkama za zemlje članice EU, dok se i u zemljama okruženja očekuju slični trendovi.

"Pretpostavke kretanja u turizmu zasnivaju se i na velikom interesovanju glavnih emitivnih tržišta za turizam u Crnoj Gori, povoljnim epidemiološkim mjerama i otvorenim granicama za ulazak u zemlju, te povećanim kapacitetima turističkog sektora i najavi početka operativnog rada novoosnovane avio kompanije, 'To Montenegro', do početka sezone”, navodi se u dokumentu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније