Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

09. 04. 2021. 17:50 >> 19:32
6

EPCG

Krivične protiv Markovića, Sekulić, Krivokapića, Pejovića

Predsjednik Odbora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv sedam osoba, jer su, kako tvrdi, oštetili državni budžet za 16,94 miliona eura.

Đukanović je, u ime EPCG, podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke energetike Dragice Sekulić i bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Đoka Krivokapića-

Krivična prijavu je podnio i protiv vlasnika i zastupnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića, bivših članova Odbora direktora EPCG, Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića, kao i protiv izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine kJovana Martinovića,

Kako je saopšteno iz EPCG, Đukanović je krivičnu podnio zbog kriminalnog udruživanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi i službenog položaja i protivzakoniti uticaj usljed čega je, kako tvrdi, nastupila direktna šteta po budžet u iznosu od 16.94 miliona.

„Oni su od 2020. do 2021. godina, kao organizovana kriminalna grupa koju su organizovali Marković Sekulić Dragica i Pejović pribavili Unipromu protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su Marković i Sekulić protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, „na šta ih je umišljajno podstrekao Pejović, najprije učestvovali u određivanju dodjele količine besplatnih emisionih kredita putem Uredbe o aktivnostima“.

„Odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola za emisiju gasova sa efektom staklene bašte, tako što su kroz Uredbu za 2020. i 2021. za godinu opredijelili broj besplatnih emisionih kredita koji su pogodovali samo Unipromu“, naveo je Đukanović.

On je dodao da su bili svjesni da je broj besplatnih emisionih kredita realano nepotreban.

„Ali da je sve urađeno kako bi Uniprom neiskorišćeni broj besplatnih emisionih kredita prenio uz enormnu naknadu na EPCG“, kazao je Đukanović.

On je rekao da Marković i Sekulić nikada nijesu formirali komisiju koja je trebala da sprovede aukciju, „a sve sa ciljem da omoguće Unipromu da stekne protiv pravnu korist“.

„Noveljić je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za drugo pravno lice – konkretno za Uniprom, grubo povrijedio ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, što je učinio uz saglasnost Odbora direktora EPCG koji su činili članovi kriminalne organizacije Krivokapić, Milović, Hodžić, Radulović, Spaić, Konatar i Vujović“, kazao je Đukanović,

Oni su, kako je dodao, imali obavezu da daju smjernice izvršnom direktoru u pogledu vođenja poslova.

Đukanović je rekao da je osumnjičeni član kriminalne organizacije Martinović sproveo spornu transakciju - promet emisionih kredita u Registru emisionih kredita za 2020. godinu i Registru emisionih kredita za 2021. godinu.

„Iako je znao da sporni Sporazumi ne predstavljaju ispravu koja je podobna za upis u Registar, imajući u vidu da za svoj predmet imaju trgovinu besplatno stečenim emisionim kreditima čime je došlo do pribavljanja protivpravne imovinske koristi Unipromu od 16,94 milona EUR, a na štetu Fonda za zaštitu životne sredine i državnog budžeta“, dodao je Đukanović.

On je rekao da je Elektroprivreda uplatila ta sredstva Fondu, Fond bi 90 odsto tih sredstava vratio Elektroprivredi kroz razne ekološke investicije.

„Nikakve uvrede i prijetnje od raznog polusvijeta, koji je uspio da se obogati za vrijeme bivšeg režima, neće zaustaviti pravdu. Neće Milivoje Katnić i Ivica Stanković dovjeka biti brana borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније