Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 04. 2021. 12:16 >> 12:16
4

MEDOJEVIĆ

Ugovor o istraživanju nafte štetan za državu

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević istakao je da je nova Vlada trebala odmah da pokrene revizije svih ugovora bivšeg režima oko raspolaganja strateškim nacionalnim resursima, posebno ugovore o autuputu i kreditu sa Exim bankom, kao i ugovore oko istraživanja i eksploatacije gasa i nafte u crnogorskom podmorju.

Kako navodi u saopštenju, treba napraviti reviziju i koncesija za boksite, stečaja u KAP-u, modernizacije TE Pljevlja i još mnogo toga, što su, kako smatra, korupcionaški aranžmani bivšeg režima.

"Kao poslanik jedino mogu da pokrenem inicijativu za kontrolno saslušanje ministra za kapitalne investicije na Odboru za ekonomiju i budžet oko svih elemenata veoma štetnog ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte. Kao što sam i tada govorio, poznati su mi mehanizmi izvlačenja profita iz sličnih aranžmana preko off shore kompanija i kako je bivši režim imao svoj korupcioanški udio u sličnim pljačkama. Porez na dobiti nije efikasan mehanizam, jer je sporno ko kontroliše transferne cijene između povezanih kompanija, pa se može očekivati da se profit izvuče prije oporezivanja. 'Dvostruki Irac' sa 'Amsterdamskim sendvičem' poznata je tehnika za izbjegavanja poreza koju koriste određene velike korporacije, a uključuje upotrebu kombinacije irskih i holandskih filijala i off shore kompanija za preusmjeravanje dobiti u niske ili neporezne jurisdikcije. Tehnika je omogućila određenim korporacijama da dramatično smanje svoje ukupne stope poreza na dobit", objašnjava Medojević.

Na kontrolno saslušanje, ističe Medojević, treba pozvati i NVO MANS koji je iskazao interesovanje i došao do određenih saznanja i informacija o elementima ovog posla. Sva dokumentacija mora biti dostupna javnosti.

"PzP i DF su uvijek na strani zaštite vitalnih interesa države i naroda. Hapšenje lopova iz bivšeg režima, revizija pljačkaških kolonijalnih ugovora i povratak korupcionaških profita državi je naša mjera patriotizma, a ne prazne priče i mahanje zastavama za honorar od 20 eura i bonove za gorivo.

On je u saopštenju naveo i izjave fukcionera DF-a iz 2016. godine koji su ukazivali i tada da je posao oko nafte i gasa profitabilan, jer su istraživanja pokazala da u crnogrskom podmorju ima nafte i gasa, te da bi trebalo osnovati državnu kompaniju koja bi se time bavila.

“Ta kompanija koja će da eksploatiše naftu treba da bude u državnom vlasništvu. Zašto bi tako važan resurs dali strancima. Građani treba da imaju koristi od tog posla. Trebali bi se zadužiti za naftnu kompaniju, jer bi sva dobit tako ostala državi”, ocijenio je tada Nebojša Medojević (DF).

Tokom jedne rasprave u parlamentu izrazio je i skepsu u vezi sa ovim poslom, jer je, kako je kazao, veoma važno na koji način će se raspolagati resursima. Državni resursi treba da budu u rukama države.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније