Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me ]

12. 04. 2021. 11:41 >> 20:45
17

PISONERO I STANO

EU ne otplaćuje kredite od trećih strana

Evropska unija (EU) je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati, poručila je portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandez. Da je EU zabrinuta zbog kineskog duga u Crnoj Gori poručio je i potparol EK Peter Stano. Radimo mnogo sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo im pomogli da se usklade sa EU standardima i reformama, ali ne otplaćujemo dugove koje oni uzimaju od trećih zemalja, kazao je Stano.

Ističe da će EU podrška održivim investicijama doprinijeti cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana.

Evropska unija ustanovila je konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, kaže Pisonero, naglašavajući da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, kaže Pisonero.

Poručuje da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

"Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trećim zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Stano: motive zaduženja provjeriti sa vlastima u Crnoj Gori

Da je EU zabrinuta zbog kineskog duga u Crnoj Gori poručio je i potparol EK Peter Stano, odgovarajući na interesovanje briselskih novinara.

“Kada govorimo konkretno o Crnoj Gori i Kini, EU je zabrinuta zbog socioekonmskih i finasijskih efekata nekih kineskih investicija i duga koji neke kineske investicije imaju u zemlji…”, kazao je Stano.

Poručuje da motivi za takva zaduženja treba da budu provjereni sa crnogorskim vlastima, uz podsjećanje da je EU najveći pružalac finansijske pomoći i trgovinski partner.

“Radimo mnogo sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo im pomogli da se usklade sa EU standardima i reformama, ali ne otplaćujemo dugove koje oni uzimaju od trećih zemalja”, zaključio je Stano.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније