Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 04. 2021. 06:18   >>  06:19 8

MINISTAR SPAJIĆ

CG može da finansira svoja dugovanja

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao je da Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnijim uslovima.

Spajić ističe da trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja.

Zvanična Podgorica zatražila je pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge dionice druma.

Ministar Spajić za Nova.rs kaže da "pitanje autoputa nije geopolitičko sa stanovišta Crne Gore, već je čisto ekonomskog karaktera".

"Ukoliko imamo opciju da nađemo jeftinije finansiranje od trenutno postojećeg, tu opciju ćemo iskoristiti", rekao je Spajić i ističe da "Ministarstvo finansija i socijalnog staranja aktivno traži povoljnije uslove finansiranja za sve moguće projekte, uključujući i autoput".

Spajić poriče da je Crna Gora tražila da neko drugi otplati dugovanja države, već "da ih potencijalno refinansira sa povoljnijim uslovima".

Do zabune je, kako kaže, došlo zbog "neadekvatnog prenošenja informacija", kao i zbog "političkih spinova".

"Izjave od strane evropskih zvaničnika se zato ne odnose na potencijalno refinansiranje, nego na pitanje novinara da li će EU preuzeti i otplatiti dugove koje su korumpirani crnogorski političari pravili u prošlosti", pojasnio je Spajić.

Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima, kako bi pronašla način za najpovoljnije finansiranje projekata u zemlji, a to podrazumijeva i autoput.

Spajić je istakao da nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer država može da finansira svoja dugovanja.

"Zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i programskom budžetu koji će rezultirati fiskalnim deficitom od Mastrihtskih tri odsto, Crna Gora je na putu potpunog finansijskog ozdravljenja", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније