Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

16. 04. 2021. 07:19 >> 07:19
1

"SLUČAJNI ODABIR"

O stečaju u MA odlučuje Blažo Jovanić?

Stečaj u nacionalnom avio-prevozniku Montenegroerlajnzu (MA) slučajnim odabirom dodijeljen je predsjedniku Privrednog suda sudiji Blažu Jovaniću, saznaje Pobjeda.

Stečaj je pokrenut na zahtjev Uprave prihoda zbog duga za poreze i doprinose od 12 miliona eura.

Ukupni dugovi kompanije na kraju prošle godine iznosili su 110 miliona eura. Zaposlenima duguju šest zarada i doprinose od septembra 2017. godine.

Iz Vlade su 24. decembra prošle godine saopštili da više nemaju pravnih mogućnosti da avio-prevozniku daju državnu pomoć, a već narednog dana je menadžment kompanije obustavio letove. Poreska uprava je 25. decembra, na zahtjev Ministarstva finansija, skinula sa računa kompanije 3,2 miliona eura, zbog čega je kompletna flota prizemljena 26. decembra.

Od tada zaposleni ne primaju nikakvu naknadu, a MA je ostao dužan putnicima 300 hiljada eura za karte.

MA je zvanično osnovan 1994. godine, a 1997. je imao prve letove.

Vlada je početkom februara osnovala novu avio-kompaniju To Montenegro, koja je u međuvremenu kupila dva aviona i započela postupak zapošljavanja radnika i dobijanje potrebnih licenci i dozvola, a planiraju da kupe još jedan avion za koji je MA do sada plaćao rate. Očekuju da će prve letove imati u junu.

Bivši predsjednik MA Zoran Đurišić je agenciji Mina biznis izjavio da je kao osnivač kompanije tužan zbog odluke Vlade da uvede stečaj u jedan od najboljih crnogorskih projekata, koji je bio ponos države u svakom pogledu, kako turističkom, tako i u tehnološkom i finansijskom. Dodao je da je ponosan što MA nije bio korisnik državne pomoći do 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније