Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 04. 2021. 19:41   >>  19:50 3

ĐUKANOVIĆ

Ugovori o auto-putu nijesu proglašeni tajnim

Iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića saopštili su da nije tačno da je ranija Vlada ugovore o izgradnji dionice auto-puta proglasila tajnim i sklopila mimo pravnog sistema i domaćih zakona.

Kabinet Predsjednika Crne Gore reagovao je na današnji tekst u Vijestima pod nazivom: „Đukanović zaboravio šta je sve potpisao“.

"Namjera uređivačke politike Vijesti je nipodaštavanje nespornih rezultata koji predstavljaju možda i najveći razvojni iskorak u istoriji Crne Gore pokušavajući da kreiraju kolektivno sljepilo čiji bi epilog bio propast Crne Gore, potvrđena je i u današnjem tekstu pod nazivom „Đukanović zaboravio šta je sve potpisao“, u kojem se manipuliše podacima u vezi sa odabirom izvođača, izgradnjom i finansiranjem prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare", navodi se u reagovanju.

U reagovanju Kabineta kažu da autor nije naveo na osnovu kojih činjenica i pravnih argumenata iznosi ovakave tvrdnje, jer nemaju utemeljenja u realnosti.

"Vlada Crne Gore je predložila Skupštini, a ona usvojila, Zakon o autoputu u cilju jasnih i zakonom definisanih obaveza u vezi sa realizacijom najvećeg i najznačajnijeg projekta u istoriji Crne Gore. Takođe, bez obzira na to što joj to nije bila obaveza, a polazeći od značaja i vrijednosti projekta, Vlada Crne Gore je uz prijedlog Zakona o autoputu, dostavila Skupštini Crne Gore i Opšte FIDIC-ove uslove Ugovora o projektovanju i izgradnji, posebne uslove sadržane u Ugovoru o projektovanju i izgradnji i Ugovor o preferencijalnom zajmu sa Exim bankom. Radi potpune transparentnosti, Vlada Crne Gore je ove Ugovore objavila u Službenom listu Crne Gore broj 54/14”, navode u reagovanju.

Navode da tvrdnja da su ugovori sklopljeni mimo pravnog sistema Crne Gore o javnim nabavkama, koncesijama i poreskim zakonima je, takođe, kako ističu, elementarno netačna.

“Vlada Crne Gore je postupak sprovela potpuno u skladu sa Zakonom o javnima nabavkama, članu 3 tačka 2 kojim je predviđeno izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama u slučaju kada se projekat realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma jer je riječ o projektu koje će strane potpisnice zajednički realizovati. Podsjetićemo i da je u postupku za izbor najpovoljnijeg ponuđača za Nadzorni organ (Inženjer po FIDIC-u) najpovopjniju ponudu dao francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Consel&Ingeniere Geodata, koji je izabran i obavlja poslove nadzora nad izgradnjom projekta. Nadzorni organ je dakle iz država članica EU”, ističe se u reagovanju Đukanovićevog kabineta.

Podsjećaju da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pregovaralo sa brojnim značajnim partnerima u realizaciji ovog projekta među kojima su Evropska investiciona banka, američko-turiski konzorcijum Bectel-Enka, njemačka kompanija HERRENKNECHT AG itd.

“Ponude su dostavili Evropska investiciona banka, turski konzorcijum Dogus-Gulsan, američko-turski konzorcijum Bectel-Enka i kineske kompanije CCCC i CRBC. Javnosti su poznati svi ovi podaci i iz njih je potpuno jasno da je kineska ponuda bila najpovoljnija. Radi se o kreditu na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina, uz kamatu od dva odsto. Poređenja radi, aktuelna crnogorska Vlada je emitovala državne obveznice i od inostranih kreditora prikupila 750 miliona eura čiji je rok otplate sedam godina, a kamatna stopa 2,9 odsto godišnje”, stoji u reagovanju.

Poluistinita je, kako dodaju, i tvrdnja da se arbitraža o mogućim sporovima nalazi u Pekingu, i da se sprovodi po kineskim zakonima.

“Što se tiče sporova u vezi sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji, ugovorena je nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda Trgovinske komore u Cirihu, a primjenjuje se materijalno pravo države Crne Gore”, poručuju iz Đukanovićevog Kabineta.

Ugovor o preferencijalnom zajmu predviđa nadležnost Međunarodne ekonomske i trgovinske Arbitražne komisije (CIETAC) sa sjedištem u Pekingu koji se uvrštava u najpoznatije institucionalne arbitraže u svijetu, što je, kako dodaju, lako provjerljivo i prostom pretragom na internetu.

“Ona postoji već 50 godina, ima na listi 500 arbitara različitih specijalnosti od kojih su 1/3 stranci. Ovoj arbitraži se povjerava svake godine sve veći broj slučajeva, preko 1000 sporova, od kojih je veliki broj onih sa inostranim elementom, što dovoljno govori o stečenom ugledu i povjerenju. Ova praksa primjenjuje se i u regionu. Samo u Srbiji, u desetak značajnih infrastrukturnih ugovora koji su zaključeni sa Exim bankom, prema raspoloživim podacima, sadržana je ista arbitražna klauzula. Ovdje je primijenjen princip koji važi za sve međunarodne finansijske institucije i banke, da se u slučaju sporova ugovara arbitraža primjenjuje i pravo države u kojoj je sjedište te finasijske institucije, jer je to mjesto sa kojim je predmet eventualnog spora najuže povezan”, navodi se u reagovanju Kabineta predsjednika CG.

Što se tiče tvrdnje o „odricanju suvereniteta“ kojom se, kako ističu, “namjerno manipuliše ovih dana, ukoliko je zaista tolika zabrinutost za suverenitet Crne Gore, onda bi trebalo provjeriti sve detalje”.

“Oni pokazuju da ova klauzula postoji u svim ugovorima koje Exim banka kao i većina evropskih banaka, potpisuje sa državama. Na isti način je više ugovora Exim banka realizovala sa Srbijom, Hrvatska kao članica EU, takođe potpisuje Ugovore o zajmu sa klauzulom odricanja od imuniteta, kao što je Ugovor sa razvojnom bankom Vijeća Evrope za projekat finansiranja vodno-komunalne infrastrukture, i brojne druge. Sve ove činjenice demantuju navedeno u pomenutom tekstu, koji nije ništa drugo, do još jedan pokušaj u višedecenijskom zaludnom nastojanju Vijesti, da destrukcijom i sujećenjem razvojnih projekata u Crnoj Gori stvori prostor realizaciji ličnih i interesa grupacije koju predstavljaju”, zaključuje se u reagovanju Kabineta predsjednika CG.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније