Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

23. 04. 2021. 07:07   >>  07:07

PRIVREDNI SUD

Bez stečaja u Vektri Jakić

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je prijedlog Uprave prihoda da se uvede stečaj u još jednu od kompanija biznismena Dragana Brkovića Vektru Jakić.

"Kako je dug naveden u prijedlogu, na ime poreza i doprinosa na zarade od avgusta 2017. do juna 2018. godine od 524.517,11 eura u cjelosti obezbijeđen, a dug na ime neplaćenih poreza i doprinosa za jun 2018. godine od 56.860,66 eura u cjelosti izmiren, nijesu ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja, jer je prijedlog podnijelo lice koje nije ovlašteno u smislu člana 56 Zakona o stečaju", stoji u odluci Jovanića.

Ovaj član propisuje da ovlašćeni predlagač može biti povjerilac koji se prethodno u izvršnom postupku nije mogao naplatiti u roku od 45 dana.

U odluci se navodi da Uprava prihoda nije dokazala da je pokušala izvršenje na pokretnim i nepokretnim stvarima dužnika, zbog čega ne spada u krug ovlašćenih za pokretanje stečaja.

Za sud nije bilo od uticaja to što je Vektra Jakić u blokadi od 2016. godine, niti što je iznos blokade neposredno prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bio deset miliona eura, jer bi, kako se navodi u odluci, to bilo od značaja samo ako potraživanje po prijedlogu nije obezbijeđeno ili izmireno.

Imajući u vidu da to nije bio slučaj, sud nije ocjenjivao ispunjenost ostalih stečajnih razloga.

Polovinom januara u stečaj je otišla Brkovićeva Vektra Montenegro, što je nedavno potvrdio i Apelacioni sud.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније