Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 04. 2021. 12:15   >>  12:20

EPCG MEDOJEVIĆU

Obustava TE destabilizovala bi elektroenergetski sistem

U energetskom smislu prestankom rada TE „Pljevlja“ sigurno bi došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma, dok u socio-ekonomskom smislu, zbog nefunkcionisanje termoelektrane, posao bi direktno izgubilo 1200 građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa rudnikom i termoelektranom, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore.

Iz EPCG su reagovali na otvoreno pismo koje je uputio lider PzP-a Nebojša Medojević izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore Nikoli Rovčaninu u kojem navodi da je osim što je u skladu sa zakonom izvjestio Ministarstvo Kapitalnih Investicija o broju radnih sati koje je TE Pljevlja iskoristila u 2020. godini i zbirno od 2018. godine u isto vrijeme u skladu sa zakonom trebao da naloži da se obustavi rad TE Pljevlja nakon utrošenih 20.000 radnih sati.

Poručili su Meodjeviću da je njemu kao i javnosti poznato da je novom rukovodstvu EPCG ostavljena TE “Pljevlja” sa hipotekom gašenja i upitnim poslovanjem u narednom periodu zbog nepoštovanja ranije preuzetih obaveza evropskog i domaćeg zakonodavstva.

"Upravo se zbog te situacije intenzivno pregovara, a očekujemo i pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom i to upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE „Pljevlja“ od 1. aprila do 1. juna kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada", navode u saopštenju.

Kad je u pitanju zakonodavstvo u ovoj oblasti napomenuli su još da EPCG u saradnji sa nadležnim Ministarstvima aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa dekarbonizacije i pravedne tranzicije od strane EPCG, obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredijeljenje razvoja.

Istakli su da u narednom periodu u okviru procesa ažuriranja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, a sa ciljem praćenja energetskih politika i smjernica Evropske unije, stvoriće se uslovi i za definisanje tzv. godine ''phase-out''-a TE Pljevlja a koja je na nivou EU definisana do 2050. godine.

Kako kažu, upravo ekološka rekonstrukcija doprinijeće ostvarivanju ciljeva procesa energetske tranzicije inicirane od strane Evropske komisije i Energetske zajednice.

"Ističemo da rad TE „Pljevlja“ u narednom periodu, kada je u pitanju energetska a samim tim i socio-ekonomska komponenta, nema alternativu, iz razloga što u prethodnih 30 godina nije izgrađen nijedan značajniji objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljiv izvora", navode iz EPCG.

Ističu da bi u energetskom smislu prestankom rada TE „Pljevlja“ sigurno došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma.

Hipotetički, kako kažu, da termoelektrana nije na mreži tokom 2021. godine, to bi značilo da bi EPCG morala uvesti 1317 GWh električne energije kako bi pokrila planiranu potrošnju, što bi okvirno na HUPX berzi vrijedilo preko 70 miliona eura, uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, ali i uz pitanja mogućeg prenosa te količine energije.

U socio-ekonomskom smislu, kako kažu, zbog nefunkcionisanje termoelektrane, posao bi direktno izgubilo 1200 građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa rudnikom i termoelektranom.

Upravo zbog toga, ističu, proizvodeći nekad i više od 50 odsto električne energije u Crnoj Gori, TE „Pljevlja“ je predstavljala temelj i oslonac našeg energetskog sistema. Zato je i veoma važna realizacija projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I.

Projekat je vrijedan preko 54 miliona eura čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u naredne dvije decenije.

"Dakle, o vaznosti ovog projekta ne treba više govoriti, dok će u medjuvremenu, novo rukovodstvo EPCG provjeriti cjelokupan tenderski postupak oko ekološke rekonstrukcije i sam ugovor, uz detaljnu analizu stručne komisije. O rezultatima preispitivanja kako tehničkih tako i pravnih segmenata ugovora, javnost će biti blagovremeno i transparentno informisana", navode u saopštenju.

Takođe, kako su istakli, nesporno je da će novo rukovodstvo pokrenuti snažan investicioni ciklus, proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i tako dati značajan doprinos borbi protiv emisije štetnih gasova I klimatskih promjena.

"Tačno je gospodine Medojeviću da rješenja postoje, nijesu laka, besplatna i bezbolna. Zato i ostvarivanje ciljeva procesa energetske tranzicije inicirane od strane Evropske komisije i Energetske zajednice, nisu ugrožavanje ekonomija zemalja članica i gubitak radnih mjesta u lokalnim zajednicama koje se oslanjanju na eksploataciju uglja, već postizanje propisanih ekoloških standarda i sprovođenje pravedne tranzicije u definisanim rokovima", poručuju iz EPCG.

U tom kontekstu će, objašnjavaju iz EPCG, definisanje godine prestanka rada TE „Pljevlja“ tzv. ''phase-out''-a biti predmet kako energetskih, tako i socio-ekonomskih analiza, uz uključenost svih relevantnih faktora u društvu kako bi pažljivo sproveli proces pravedne tranzcije, a posebno vodeći računa o zaposlenima, termoenergetskom kompleksu i aspektu socijalne pravde na način kako se to radi i u drugim evropskim zemljama.

Naglasili su da će sve ove probleme mnogo lakše riješiti kad EPCG postane zamajac privrednog razvoja Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније