Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 11. 2013. 13:36   >>  13:38

DIREKTOR TELENORA:

Porez može smanjiti ulaganja u internet mrežu

Porez na SIM kartice, koji je uveden sredinom prošle godine, šteti ne samo kompanijama koje nude usluge već i korisnicima, što dugoročno može rezultirati smanjenim investiranjem u veoma važnu internet mrežu, ocijenio je izvršni direktor Telenor Crna Gora, Majkl Malvebo.

Malvebo je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je predvidljivo, transparentno i održivo poslovno okruženje od ključne važnosti za uspjeh telekomunikacione industrije i druga buduća ulaganja.

To je, kako smatra, jako bitno imajući u vidu da je Crna Gora donedavno u očima međunarodne zajednice bila viđena kao zemlja koja ima niske poreze, zasnovane na principima stabilnosti i predvidljivosti.

"Sada se svi suočavamo sa novim porezima, kao što je i poseban porez na SIM kartice u našoj industriji koji je uveden prošle godine, rast poreza na dohodak građana i na dodatu vrijednost (PDV) ove godine, a tu je i aktuelna diskusija o dodatnom uvećanju poreza na dohodak građana i uvođenju novih", dodao je Malvebo.

Prema njegovim riječima, to sve zajedno nije dobar znak za dalje poslovanje i privlačenje investicija, a može imati i dodatni negativan uticaj na privredu i razvoj.

"Porezi specifični za industriju kao što je porez na SIM kartice štete ne samo kompanijama koje nude usluge već i samim korisnicima. Na duže staze, to samo može rezultirati smanjenim investiranjem u veoma važnu internet mrežu", poručio je Malvebo.

On je komentarišući mogući ulazak četvrtog operatora na crnogorsko tržište saopštio da konkurencija mora da se uspostavi na svim poljima u telekomunikacionoj industriji - mobilnoj, fiksnoj i samoj infrastrukturi, kako bi se postigla efikasnost.

"Karakteristika crnogorskog tržišta jeste jaka konkurencija kada su u pitanju mobilne usluge koje pružaju tri mobilna operatora. Na drugim poljima, naročito kada su u pitanju infrastruktura i usluge fiksne telefonije, konkurencija je slaba ili uopšte ne postoji", rekao je Malvebo.

On tvrdi da tri mobilna operatora čine konkurentim ionako malo tržište i da vjerovatno teško da ostavljaju prostora za četvrtog operatora.

"Telenor grupa trenutno posluje na 12 tržišta i konkurencija je prirodno okruženje u našem poslovanju. Zdrava konkurencija garant je najboljih proizvoda i usluga za korisnike u bilo kojoj zemlji i na svim poljima, ne samo na polju mobilne komunikacije", objasnio je Malvebo.

On je podsjetio na istraživanje Boston Consulting Group, koje je pokazalo da postoji direktna veza između broja korisnika interneta u jednoj zemlji i rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Telenor će nastaviti dalji dijalog i zagovaranje predvidljivijeg, transparentnijeg i održivijeg poslovnog okruženja, upravo u cilju stimulisanja budućih investicija naše kompanije, na primjer u internet mrežu/mrežu za prenos podataka, koje bi pomogle korisnicima kada je u pitanju pristup naprednijim internet i digitalnim uslugama", rekao je Malvebo.

On je kazao da je prvog dana u Crnoj Gori primijetio da je crnogorsko tržište telekomunikacija razvijeno u pogledu tehnologije i usluga.

"Još važnije je što su korisnici veoma sofisticirani i dobro upoznati sa najnovijim uslugama. Kao kompanija vođena vizijom da osnaži zajednice, koja je prva stigla na ovo tržište, u potpunosti smo usredsređeni na uvođenje neophodne infrastrukture, novih usluga i proizvoda koji stimulišu napredak, promjene i poboljšanja", dodao je Malvebo.

On je rekao i da je korporativna društvena odgovornost i aktivnosti u toj oblasti važna za Telenor.

"Udružili smo snage sa Vladom, lokalnim organima i organizacijama i nevladinim sektorom i već dvije godine zajedno radimo na inicijativi posvećenoj jačanju bezbjednosti na internetu Osvoji internet, surfuj pametno“, zaključio je Malvebo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније