Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 11. 2013. 21:58 >> 21:58

CFSSI

Građanima uštedjeli 45 miliona eura

Prihodi budžeta kao proizvod investicija Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) u periodu od 2008. do naredne godine iznosiće oko 13 miliona eura, dok će građani kroz njegove aktivnosti uštedjeti 45 miliona eura.

"Od 2008. godine izgrađeno je, početo ili se završava 1,74 hiljade stanova, a vrijednost tih investicija iznosi oko 65 miliona eura", navodi se u Izvještaju o radu i rezultatima rada CFSSI, koji je u četvrtak usvojila Vlada.

Tržišna vrijednost izgrađenih stanova i onih koji će biti završeni naredne godine je 110 miliona EUR.

CFSSI je od 1996. godine do sada izgradio ukupno 1,14 hiljada stanova, od čega najviše u Podgorici, 318, a najmanje u Andrijevici, devet. Trenutno CFSSI investira gradnju 169 stanova u Podgorici, 140 u Bijelom Polju i 58 u Plužinama, dok će uskoro za realizaciju biti spremno još 367 stambenih jedinica.

Cijena metra kvadratnog stambenog prostora u objektima koje kao investitor gradi CFSSI iznosila je 565 eura u sjevernom regionu, između 591 i 750 eura u centralnom, a od 780 do 850 eura u južnom.

"Pravo na kupovinu stanova čiju gradnju finansira CFSSI imaju isključivo preduzeća koja su uplaćivala novac u fond. Ti stanovi nijesu plasirani na tržište, već su namijenjeni isključivo ulagačima CFSSI", navodi se u Izvještaju.

Realizacija stambenih projekata se, pored udjela opština od oko 30 odsto, finansira novcem ulagača, odnosno poslodavaca, kako bi se omogućila gradnja stanova po povoljnijim uslovima od tržišnih. Poslodavci, kako je objašnjeno, mjesečno uplaćuju određeni iznos novca CFSSI-u, što im se uračunava u krajnju prodajnu cijenu kvadratnog metra izgrađenog stana.

Ostatak novca neophodnog za gradnju stanova obezbjeđuje se iz kredita stranih finansijskih institucija i domaćih komercijalnih banaka.

Iz CFSSI je saopšteno da ulagači iz sjeverne regije, Nikšića i Cetinja mogu učestvovati u raspodjeli završenih stanova ukoliko su prije početka gradnje uplatili najmanje deset odsto njegove prosječne vrijednosti. Ulagači iz južne regije i Podgorice treba da prije početka gradnje uplate CFSSI 20 odsto, odnosno 50 odsto prosječne vrijednosti stana.

Krajnjim kupcima je, pored mogućnosti kupovine stana sopstvenim novcem, ponuđena i kupovina na lizing, uz učešće od 30 odsto i rok otplate od 20 godina.

CFSSI, kako su najavili njegovi predstavnici, namjerava da pokrene pristupačno stanovanje pod zakup, koje će biti fokusirano na domaćinstva sa niskim prihodom, naročito na mlade porodice i penzionere.

Za uspostavljanje tog modela, CFSSI su neophodni dugoročni krediti sa malim kamatnim stopama, koje bi mogao da obezbijedi uz eventualne garancije Vlade. Garancija bi, kako je objašnjeno, bila obezbijeđena eventualnim upisom hipoteke u korist Vlade na stanove koji se rentiraju, dok bi se renta koristila za povraćaj dugoročnog kredita.

"CFSSI je do sada dobio veliku podršku holandske Fondacije DIGH, koja je obezbijedila povoljne dugoročne kredite za potrebe socijalne stambene izgradnje, odnosno gradnju stanova za potrebe rentiranja", navodi se u Izvještaju.

Iz CFSSI su podsjetili da je pilot projekat rentiranja sprovoden u stambenom objektu B na Starom Aerodromu, gdje je 38, od ukupno 93 stana, dato u zakup porodicama sa nižim primanjima, na period od deset godina. Mjesečna zakupnina iznosi tri eura po metru kvadratnom.

CFSSI planira i da izradi model rješavanja stambenih pitanja za državne službenike i namještenike u saradnji sa državom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

"Fond se, zbog skupih kredita domaćih banaka, za kreditnu podršku obraćao Razvojnoj banci Savjeta Evrope (CEB), a trenutno pregovara i sa EBRD. Te institucije za prihvatljive projekte nude kredite po povoljnim kamatama, koje bi se mogle dodatno smanjiti uz eventualno obezbjeđenje državne garancije", navodi se u Izvještaju.

CFSSI je tražio od Vlade garanciju na iznos od pet miliona eura, kako bi obezbijedio povoljnije uslove kreditiranja, kroz niže kamatne stope, kao i brže dobijanje kredita za gradnju objekata.

Vlada je u septembru razmatrala Izvještaj o realizaciji mjera i aktivnosti utvrđenih Nacionalnom stambenom strategijom, kojim su obuhvaćeni i problemi državnih službenika i namještenika koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da, u saradnji sa resorom finansija, CFSSI i EBRD, razmotri mogućnosti implementacije projekta rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније