Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 11. 2013. 14:55 >> 14:55
1

PREPORUKE VLADI

CBCG: Autoput može povećati javni dug

Potrebno je ozbiljno razmotriti sve opcije kada je u pitanju izgradnja autoputa, jer iako je to preduslov za rast BDP-a, brži razvoj turizma i drugih grana, postoji opasnost od značajnijeg povećanja javnog duga, smatraju u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

 

U Preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini, u dijelu koji se odnosi na saobraćaj, Centralna banka navodi da je među glavnim rizicima opasnost od značajnijeg rasta javnog duga u slučaju izgradnje autoputa, kao i finansijska održivost, imajući u vidu visoku cijenu modernizacije saobraćajne infrastrukture.

Među rizicima su i neadekvatan nivo bezbjednosti u saobraćaju, jer je broj nesreća na putevima i dalje visok.

"Pored ljudskog faktora jedan od glavnih razloga je nedovoljno bezbjedna putna mreža u Crnoj Gori", ocijenili su iz CBCG, prenosi agencija Mina biznis.

Problem u ovoj oblasti je i nizak nivo tehničko tehnološke opremljenosti infrastrukture i zaposlenih, kao i niska zainteresovanost kvalitetnih investitora za kapitalno intenzivne investicije, dugog roka otplate i niskih profitnih marži.

Kao strateški pravac razvoja, CBCG preporučuje nastavak unaprijeđenja saobraćajne infrastrukture kroz korišćenje svih raspoloživih izvora finansiranja i oblika sufinansiranja.

U toj instituciji smatraju da treba kontinuirano raditi na podizanju stepena bezbjednosti saobraćaja na viši nivo i podizanju kvaliteta postojećih saobraćajnih usluga i uvoditi nove, modernije usluge sa ciljem generisanja većeg prihoda, ali i zadovoljstva potrošača.

"Povećavati ulaganja u tehničko tehnološki nivo opremljenosti željezničke infrastrukture, naročito u kvalitet mreže, kako bi se povećala prosječna brzina i smanjila kašnjenja u saobraćaju. Sanirati kritične tačke sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nesreća", navodi se u Preporukama.

Iz CBCG navode da je potrebno poboljšati održavanje najfrekventnijih saobraćajnica u zemlji.

"Obimne padavine u zimskom periodu u Crnoj Gori dovode do pojava klizišta i odrona u ugroženim područjima. Iz tog razloga kao posebna mjera predostrožnosti treba da bude blagovremena sanacija identifikovanih rizika i obezbjeđenje adekvatne saobraćajne opreme u slučaju elementarnih nepogoda", objasnili su iz CBCG.

U toj instituciji smatraju da treba raditi na poboljšanju infrastrukture u željezničkom saobraćaju, završiti posljednju fazu restrukturiranja željeznice, odnosno privatizovati pojedine djelove željezničkog sistema.

"Potrebna su ulaganja u željezničke veze kako bi se povećala prosječna brzina i smanjila kašnjenja u saobraćaju, u ekstremnim zimskim uslovima", kazali su iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније