Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vikend novine ]

08. 05. 2021. 07:52   >>  07:52 4

"PRIJATELJI MOJKOVCA"

Najavljuju protest zbog otvaranja rudnika Brskovo

Rudnik olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca, kako je ranije najavljivano, trebalo je da bude otvoren. Međutim, građani Mojkovca odnosno Udruženje “Prijatelji Mojkovca” sa negodovanjem su primili tu odluku, jer, kako ističu, neće ponovno jalovište u svom gradu, pišu Vikend novine.

U rudniku Brskovo, kako je najavljivano, trebalo je da bude otvoren površinski kop, ali i novo jalovište. Međutim, od toga zasad nema ništa, I to iz formalnih razloga, jer koncesionar nije pribavio potrebne dozvole, saglasnosti i urbanističko-tehničke uslove koje je prema Ugovoru o koncesiji, trebalo da ima.

Tim prije, kako ističu u Udruženju, Ugovor treba automatski raskinuti. “Prijatelji Mojkovca” za predstojeću nedjelju najavljuju i protestnu kolonu protiv otvaranja rudnika ili bilo kakvih radova.

“Očekujemo da nadležni organi nastave da se bave problemom rudnika i svega lošeg što rudnik nosi. Zasad nijesmo do kraja zadovoljni njihovim pristupom. Ali, nama je važno da smo uspjeli da skrenemo pažnju i određene nedostatke prepoznamo, kao što je proširenje zone istraživanja i eksploatacije u zoni nacionalnog parka. Pokazali smo javnosti o kakvom se investitoru radi i kakve su mu namjere. Vjerujemo da je strijepnji Mojkovčana došao kraj”, kazali su iz udruženja.

Prema, Ugovoru o koncesiji, za detaljna geološka istraživanja i ekspoataciji sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu, FeS2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno eksplotacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo” kod Mojkovca, broj 01-3660/1 od 10.12.2010. godine, jasno se vidi da investitor bivši i sadašnji, već 11 godina ne uspijeva da prati dinamiku zadatu Ugovorom i da su do sada urađena četiri Aneksa Ugovora.

Tako je članom tri Aneksa II Ugovora za izvršene izmjene člana 34 kao raskidna klauzula definisan i slučaj „ukoliko koncesionar ne dobije urbanističko tehničke uslove od nadležnog organa”, što je jedan od uslova za dobijanje odobrenja za ekspoataciju mineralne sirovine na eksploatacionom polju i odobrenja za izvođenja radova po glavnom rudarskom projektu eksploatacije utvrđenim članom 9 i 10 Ugovora.

Aneks 4 ugovora od 21. novembra 2016. godine u dijelu vremenske dinamika i obaveza, koncesionar se obavezuje da najkasnije u roku od četiri godine od dana zaključivanja Aneks 4 Ugovora izradi rudarsko tehničku dokumentaciju i pribavi odobrenja, dozvole i saglasnosti za ispunjavanje uslova za eksploataciju mineralne sirovine i za dobijanje odobrenja za izvođenje radova po glavnom rudarskom projektu eksploatacije na istraženim ležištima.

„Takođe, prema Ugovoru, koncesionar se obavezuje da će na kraju druge, četvrte i šeste godine, Koncedentu dostaviti obavještenje o ulasku u novu fazu realizacije koncesije koje ne može biti uslovljeno novim zahtjevima po pitanju rokova za izvršenje ugovornih obaveza ili mijenjanju postojećih uslova ugovora. Ukoliko koncesionar ne izvrši obaveze iz ovih perioda, Koncedent može raskinuti Ugovor na štetu koncesionara”, napominju u Udruženju.

Podsjećaju da se članom 40 Ugovora (u kojem je izvršeno dodavanje stava 2 ovog člana), definiše da je pribavljanje odobrenja i saglasnosti za eksploataciju, donošenje prostorno-planske dokumentacije i izdavanje urbanističko tehničkih uslova, isključivi rizik koncesionara

“Pošto koncesionar nije pribavio potrebne dozvole, saglasnosti i naravno urbanističko-tehničke uslove, smatramo da ovaj Ugovor treba automatski raskinuti. Skrećemo pažnju nadležnim organima da se ne bave pravnom gimnastikom i na taj način obezbjeđuju nove rokove, anekse za istraživanja ili bilo šta drugo na ovom terenu, jer postoje odlučni građani, a u institucijama profesionalci koji će čuvati državu od amatera, kvazi investitora i trgovaca na berzi”, poručili su iz Udruženja “Prijatelji Mojkovca”.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније