Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

09. 05. 2021. 07:37   >>  07:37 21

KORISTE PRILIKU

Er Srbija duplirala cijene karata prema CG

Kompanija Er Srbija je ekstremno je povećala cijene karata na linijama od Beograda ka Podgorici i Tivtu. To je u razgovoru za Pobjedu potvrdio i jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

On je saopštio da su u dobrom dijelu polazaka cijene avio-karata na linijama između Beograda i Crne Gore i duplo više nego ranije.

Šćuric je naveo da je poskupljenjem karata srpski nacionalni avio-prevoznik iskoristio monopolistički pložaj na tržištu, nakon što je crnogorska nacionalna avio-kompanija prije četiri i po mjeseca bila primorana da prizemlji svoje avione.

Iz srpskog nacionalnog avio-prevoznika Er Srbije, Pobjeda nije dobila odgovor na pitanje zašto su podigli cijene karata na linijama ka Crnoj Gori.

"Er Srbija je ozbiljno povećala cijene karata za Crnu Goru. U dobrom dijelu polazaka cijene su i duplo više nego prije. Ova cijena je definitivno daleko najviša na tržištu, a bitno je viša čak i od do sada izuzetno visoke cijene Croatia Airlines-a na liniji Zagreb-Dubrovnik, koja je uvijek bila najskuplja linija u regiji, a koja je i duža od linija Beograd-Podgorica i Beograd-Tivat", kazao je Šćuric Pobjedi.

Šćuric je naveo da je Er Srbija sada monopolist na linijama između Beograda i Crne Gore, i da više nema konkurenciju domaće crnogorske avio-kompanije.

"Er Srbija je iskoristila monopolističku poziciju i situaciju da jedino ona obavlja letove na linijama između Beograda i Crne Gore da napuni kasu. Ona naplaćuje abnormalno visoke cijene karata na letovima prema Crnoj Gori. Putnik nema alternative i mora plaćati toliko visoku cijenu karata",  istakao je Šćuric.

Već četiri i po mjeseca Er Srbija je jedini prevoznik na linijama Beograd-Podgorica i Beograd-Tivat, nakon što je Montenegro erlajnz 26. decembra prošle godine u cjelosti obustavio saobraćaj.

Karte i preko 200 eura

On je naveo da se na liniji Beograd-Podgorica za ovaj vikend od 7. do 9. maja cijene avio-karata kreću od 218 eura pa naviše, dok je na liniji ka Tivtu najjeftinija karta bila 188 eura.

Za naredni vikend, od 14. do 16. maja na liniji Beograd-Podgorica cijene se kreću od 178 eura pa naviše, a na liniji ka Tivtu od 214 eura pa naviše.

Šćuric dodaje da se tokom najslabijih dana u sedmici (utorak-četvrtak 18. i 20. maja) na liniji Beograd-Podgorica cijene kreću od 163 eura pa naviše, a na liniji ka Tivtu čak po cijeni od 249 eura.

Ona navodi da su cijene iz Crne Gore prema Beogradu niže za oko 20 odsto.

"Situacija je istinski katastrofalna. Za ovaj novac Er Srbija leti na liniji Beograd-Pariz-Beograd koja je pet sati letjenja, dok su ovi letovi samo sat i pola za dolazak i povratak. Montenegro erlajnz je na linijama ka Beogradu letio za 95 do 115 eura, dakle za pola sadašnje cijene. A i Er Srbija je letjela sa sličnim cijenama. No, sada, kada je monopolist, cijene su postale astronomske. Još jedan leš koji je ispao iz ormara nakon ukidanja Montenegro erlajnza. Bravo ministre",  poručio je Šćuric.

Na pitanje da li su linije ka Crnoj Gori najprofitabilnije za Er Srbiju, Šćuric odgovara da je to teško reći jer, kako kaže, te podakte ima sama kompanija, a ne želi ih dijeliti sa javnosti.

"No, da je ova linija visokoprofitabilna bila i prije zatvaranja Montenegro erlajnza, dok su cijene bile bitno niže, to svakako jeste. A da je sada još profitabilnija o tome ne treba ni govoriti. Toliki kapaciteti po ovim cijenama, svakako znače velik novac za Er Srbiju", poručio je Šćuric.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније