Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

10. 05. 2021. 16:29   >>  16:29

SRZENTIĆ

"Ohrabruje nastavak pregovora sa PayPalom"

Predstavnici kompanije PayPal zainteresovani su za nastavak saradnje sa Crnom Gorom, a u toku su i pregovori sa još jednim od najvećih provajdera plaćanja putem interneta, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Srzentić je agenciji Mina-business kazala da postoje uvjerenja da će u narednom periodu biti veći fokus na pronalaženju rješenja za Crnu Goru.

Ona je podsjetila da je Vlada 2011. godine pokrenula aktivnosti na uključivanju Crne Gore u PayPal sistem online plaćanja, koje su rezultirale time da je crnogorskim građanima od 2014. godine na raspolaganju mogućnost slanja novca putem te platforme.

„U tom periodu kontinuirano su vođeni i razgovori oko omogućavanja opcije prijema novca, koji su 2019. godine odlukom PayPal-a privremeno obustavljeni. Bitno je naglasiti da volja i aktivnosti Vlade oko uvođenja online plaćanja ne izostaju, ali da odluka o proširenju PayPal usluga u bilo kojoj zemlji zavisi isključivo od internih analiza, politika i poslovnih interesa ove američke kompanije“, objasnila je Srzentić.

Ona je kazala da je Vlada to prepoznala kao jedan od izazova.

„Veliko interesovanje građana nas je dodatno obavezalo da, i pored toga što radimo na alternativnim rješenjima, u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), razgovaramo sa liderima PayPal-a za Evropu u cilju nastavka pregovora“, rekla je Srzentić.

Prema njenim riječima, regulatorni okvir je veoma bitan i jedan od preduslova za dalje proširenje usluga, posebno uzimajući u obzir da Crna Gora još nije zemlja članica Evropske unije (EU).

„Nakon dodatnog dijaloga, dobili smo ohrabrujuće signale da će se pregovori nastaviti. Predstavnici kompanije su izrazili želju da nastave saradnju sa novom administracijom, te obećali da će se u narednom periodu više posvetiti ovom pitanju“, navela je Srzentić.

Kako smatra, i pandemija koronavirusa je usmjerila sve tokove ka online trgovini, pa je PayPal u prvom kvartalu ove godine zabilježio rekordne rezultate u ukupnom obimu plaćanja u iznosu od 285 milijardi USD.

„Ovo je uticalo na to da sve više zemalja, uključujući i Crnu Goru, želi da se u potpunosti uključi u PayPal sistem plaćanja. Naravno, proces uspostavljanja dodatne saradnje umnogome zavisi od PayPal dostupnosti kapaciteta, prioritizacije, kao i plana i strategije proširenja“, objasnila je Srzentić.

Na pitanje šta Vlada još radi da građanima i privredi omogući pune servise online plaćanja, Srzentić je odgovorila da su, paralelno sa PayPal-om, počeli pregovori i sa još jednim od vodećih globalnih provajdera online plaćanja, u cilju uvođenja više opcija koje će poboljšati ekonomsku aktivnost i cjelokupno tržište e-trgovine.

„Kako su pregovori trenutno u toku, više informacija o kompaniji sa kojom pregovaramo podijelićemo naknadno. Vlada i Centralna banka (CBCG) su preduzeli sve neophodne korake da zaključe pregovore sa relevantnim globalnim kompanijama, ali moramo razumjeti da konačna odluka o potpunom ulasku na naše tržište zavisi od njihovih poslovnih interesa“, saopštila je Srzentić i dodala da će učiniti sve da Crnu Goru prikažu interesantnom za strane investicije i dolazak najvećih kompanija sa svjetskog digitalnog tržišta.

Ona je kazala da u Ministarstvu kontinuirano analiziraju najbolje prakse i iskustva zemalja u regionu i EU kako bi strateškim aktivnostima i programima pospješili elektronsku trgovinu i elektronsko poslovanje u Crnoj Gori.

„S tim u vezi, Vlada će sa nadležnim ministarstvima intenzivirati komunikaciju sa PayPal-om, ali i svim ostalim pružaocima usluga online plaćanja, kako bi omogućili crnogorskim građankama, građanima i privredi da imaju pristup raznovrsnim i savremenim sistemima, te obezbijedili njihovo puno funkcionisanje u Crnoj Gori“, zaključila je Srzentić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније