Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

12. 05. 2021. 07:00   >>  17:50 1

PROŠLE GODINE

Građani CG uštedjeli preko milijardu eura

Štednja građana u prošloj godini povećana je 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

To je više od polovine (51,3 odsto) ukupnih depozita u sistemu. Od toga domaćim građanima pripada 1,29 milijardi, dok je na računima nerezidenata, odnosno stranaca, skoro trećina oročenog novca - 509,6 miliona eura.

Povećanju štednje u godini pandemije korona virusa najviše su doprinijeli nerezidenti koji su, prema zvaničnim podacima, u septembru prošle godine u ovdašnjim bankama imali 447 miliona, što je oko 62 miliona eura manje u odnosu na kraj prvog kvartala 2021. Ovo govori da je očuvano njihovo povjerenje u stabilnost sistema i banke koje posluju na domaćem tržištu, ali i namjera da investiraju u projekte u našoj državi.

Znatno manje od nerezidenata, ali ne i zanemarljivo, štednju su uvećali crnogorski stanovnici, koji su na računima uštedjeli dodatnih 10 miliona eura.

Za profesora na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom Vasilija Kostića uvećanje štednje građana nije iznenađenje.

“Ključnim razlogom za uvećanje štednje smatram rast neizvjesnosti uzokovan pandemijom, koji uvijek rezultira snižavanjem granične sklonosti potrošnji, odnosno rastu štednje jer niko ne zna šta slijedi. Oni čije su mogućnosti veće štede više od onih drugih, ali i jedni i drugi ,,povlače kočnicu“ kada je u pitanju potrošnja”, tvrdi Kostić.

Kada je riječ o privrednicima, oni su posljednjeg dana marta imali deponovano oko 1,75 milijardi eura. Najviše depozita ima CKB u kojoj građani i privreda drže 917,7 miliona. To ne čudi budući da CKB ima najveće tržišno učešće u Crnoj Gori, nakon što joj se tokom prošle godine pripojila Podgorička banka. Slijedi NLB banka sa 440,9 miliona eura depozita, koju na trećoj poziciji prati Hipotekarna sa 409,1 milion eura.

U Erste banci oročeno je 379,7 miliona eura, a u Universal Capital 334,5 miliona. Prva banka ima 287,8 miliona eura depozita, Lovćen 178 miliona, Addiko 155,3, a Komercijalna banka 122,5 miliona eura. Zapad banka raspolaže sa 107,4 miliona eura deponovanih sredstava, Adriatic banka 94,8 miliona, dok je na posljednjem mjestu Ziraat u kojoj je 29,8 miliona eura štednje građana i privrede.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u martu je iznosila 0,41 odsto i nije se mijenjala u odnosu na isti period prethodne godine. Pasivna prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite fizičkih lica bila je 0,52 odsto (mart 2020. 0,56 odsto), dok se na štednju privrede obračunavala po stopi od 0,30 odsto (mart 2020. 0,26 odsto).

“Očigledno je da je u periodu od godinu dana došlo do blagog pada pasivne prosječne efektivne kamatne stope na depozite fizičkih lica i blagog rasta na depozite pravnih lica”, zaključili su u CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније