Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me/Mina

17. 05. 2021. 11:15 >> 15:48
6

SPAJIĆ

Vlada neće odustati od povećanja akciza

Iako su predstavnici cjelokupne poslovne zajednice na skupštinskom odboru za ekonomiju od ministra finasija Milojka Spajića i Vlade zatražili da odustanu od planiranog povećanja akciza na duvan, alkoholna i gazirana pića i slatikiše, smatrajući da će to imati negativne efekte po budžet zbog rasta sive ekonomije, ministar finansija je kazao da Vlada neće odustati od tog rješenja. Kaže da je akcizna politika usklađena s evropskom te da je jedan od razloga povećanja akciza i briga o zdravlju građana.

"Ako već hoćeš da se, uslovno rečeno, truješ nekim proizvodima, plati za to trovanje. Tako da možeš u budućnosti da obezbijediš sebi to zdravstvo koje će ti vjerovatno trebati u jednom trenutku.

On je istakao da su imali pozitivno mišljenje Evropske unije kada je riječ o akciznoj politici.

 

Predloženi budžet ne predstavlja sve politike Vlade

Predlog zakona o budžetu za ovu godinu ne predstavlja sve politike nove Vlade, jer je veliki njegov dio mandatorni i ne može da se promijeni u kratkom roku, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao da će se neke stvari rješavati mnogo dublje i sa više strategije, počevši od momenta usvajanja budžeta.

„Ključna riječ ove godine je odgovornost, jer treba da se izvučemo iz jedne jako teške situacije“, rekao je Spajić i ponovio da je ovogodišnji budžet najbolji u istorjij Crne Gore.

On je poručio da je ključna i transparentnost, jer se mora znati gdje se novac troši.

"Nekih 1,7 milijardi do 1,8 milijardi EUR budžeta je mandatorne potrošnje, a to znači da po tom pitanju ne možete da uradite ništa kratkoročno i da je smanjite“, objasnio je Spajić.

On je ocijenio da je prošla godina za Crnu Goru bila „armagedonska“ i da je ostvaren pad ekonomije od 15,2 odsto.

„Crna Gora ima strukturalne probleme koji se decenijama ne popravljaju i koji će morati da se poprave u budućem periodu. Crna Gora je dobila koronavirus prošle godine, a imala je jako loš imuni sistem prije toga i bila je na respiratoru mjesec. Crna Gora je trenutno vrlo krhka i biće joj potrebno vrijeme i strpljenje svih nas da bi se oporavila na pravi način“, saopštio je Spajić.

On je pozvao sve predstavnike društva da budu odgovorni, napominjući da se ne može sve ostvariti ove godine.

„Naredni budžet će biti predstavljen u novembru i očekujem da će mnogo bolje odgovoriti na sve potrebe društva“, najavio je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da je Crna Gora imala drastičan pad ekonomije u prošloj godini, koji je bio mnogo veći u odnosu na krizu 2009.

On je podsjetio da je Vlada od početka godine donijela dva paketa mjera podrške za privredu i građane.

Milatović je, govoreći o turizmu, rekao da je taj sektor prethodnih dana “malo živnuo”.

“Turistička aktivnost u zemlji puno je bolja u odnosu na neke države sa kojima možemo da se poredimo. Epidemiološka situacija je puno bolja i očekujemo da i sezona ove godine bude puno bolja u odnosu na prošlu”, naveo je Milatović.

On je podsjetio da u Vladi ove godine očekuju prihode od turizma na nivou 60 do 65 odsto ostvarenja iz 2019.

„Podaci koje dobijamo su ohrabrujući”, zaključio je Milatović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније