Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

17. 05. 2021. 19:45   >>  19:47

GOLUBOVIĆ-LUNDBERG

Potencijali PKCG osnova za još snažnije partnerstvo sa UN

Ujedinjene nacije (UN) teže snažnijem povezivanju sa privatnim sektorom koji je nosilac ekonomskog razvoja, kako bi se realizovali ciljeve agende 2030, kazao je rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori, Peter Lundberg.

Kako je saopšteno iz Privredne komore (PKCG), predsjednik te institucije Vlastimir Golubović razgovarao je danas sa Lundbergom, a centralna tema bila je aktuelna i buduća saradnja.

Na sastanku je poručeno da su potencijali i kredibilitet PKCG dobra osnova za još snažnije partnerstvo te institucije sa sistemom UN-a.

Lundberg je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa PKCG, kao i snažnu podršku napretku Crne Gore na evropskom putu.

„Jer taj put znači i napredak ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja za šta se UN zalažu“, kazao je Lundberg.

Prema njegovim riječima, UN teže snažnijem povezivanju sa privatnim sektorom koji je nosilac ekonomskog razvoja, kako bi se realizovali ciljeve agende 2030.

„Ako želimo da postignemo strateški cilj održivog svijeta moramo da više uključimo u te procese privatni sektor“, naveo je Lundberg, ističući neophodnost da i sama privreda prepozna značaj tih procesa.

Golubović je istakao doprinos Komore unapređenju ambijenta za poslovanje crnogorskih kompanija.

On je, kako je saopšteno, apostrofirao aktivnosti u regionalnim i međunarodnim komorskim asocijacijama, i prezentovao pokazatelje crnogorske ekonomije, čiji je intenzivan razvoj usporila pandemija COVID-19.

Golubović je posebno ukazao na zajedničke aktivnosti koje Komora realizuje sa UNDP-em, UNICEF-om i UNOPS-om, ističući njihov doprinos kreiranju mape puta ka cirkularnoj ekonomiji, razvoju projekata za povećavanje zaposlenosti na sjeveru Crne Gore i niskokarbonskom turizmu.

„Potencijali i kredibilitet PKCG su dobra osnova za naše još snažnije partnerstvo sa sistemom UN“, kazao je Golubović.

On je istakao da je Crna Gora na najvišem institucionalnom nivou pristupila globalnim inicijativama održivog razvoja.

“Na privredi i biznis zajednici je da pospješi operativno sprovođenje onoga što nam je osigurao normativni okvir u toj oblasti”, naveo je Golubović.

On je, kako je saopšteno, obećao stručan i detaljan osvrt PKCG na teme obuhvaćene izvještajima UN-a o stanju održivog razvoja u Crnoj Gori.

“To će biti prilika i odličan model da provjerimo šta smo do sada uradili, i posebno koje aktivnosti stoje pred nama”, dodao je Golubović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније