Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 05. 2021. 06:37   >>  06:39

NASTAVA

Za spoljne saradnike UCG 1,6 miliona

Univerzitet Crne Gore (UCG) izdvojiće ove godine 1.650.000 eura za angažovanje spoljnih saradnika u nastavi, dok su im zbog kašnjenja usvajanja državnog budžeta ograničena ulaganja u infrastrukturu, saopšteno je Danu iz Rektorata.

Iz UCG su nedavno kazali da je evidentan problem nedostatka nastavnog kadra kako bi se unaprijedio kvalitet nastave i da je za njihovo angažovanje potreban dodatan novac.

Ističu i da su zbog ekonomske situacije maksimalno smanjili troškove u okviru rasposloživih sredstava za tu instituciju. Predlogom budžeta za ovu godinu Univerzitetu Crne Gore će pripasti 20,6 miliona eura.

“Za naknade spoljnih saradnika planirano je 1,65 miliona eura za 2021. godinu i ne planiramo povećanje broja gostujućih profesora i saradnika u ovoj godini. Univerzitet Crne Gore je pristupio maksimalno racionalnom korišćenju raspoloživih sredstava, te shodno tome funkcioniše bez većih poteškoća”, ističu iz Rektorata.

Na pitanje da li je moguće započeti određena ulaganja u projekte i adaptacije fakulteta koje su predviđene budžetom, odgovaraju da je moguće samo odraditi manje rekonstrukcije.

“Manje neophodne zahvate za kojima se ukaže potreba kod organizacionih jedinica realizujemo iz postojećih raspoloživih sredstava”, objašnjavaju iz UCG.

Prema finansijskom izvještaju za prošlu godinu, UCG je na kraju decembra dugovao oko pola miliona eura, od čega najviše Filozofskom fakultetu u Nikšiću 138.700.

Iz Rektorata ističu da redovno izmiruju obaveze za vodu, struju i druge komunalije.

“Obaveze prema državnim preduzećima uredno izmirujemo, dok su neizmirene obaveze koje smo iskazali 31.12.2020. godine značajno smanjene”, kažu iz Rektorata.

Iz Rektorata su saopštili i da na osnovu konsolkdovanog finansijskog izvještaja i dostavljenih finansijskih podataka organizacionih jedinica UCG, iskazani iznos neizmirenih obaveza poslednjeg dana 2020. godine iznosio je 539.839,49 eura.

“Neizmireni dugovi organizacionih jedinica UCG varirali su od 464 eura, koliko je dugovao Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, do 138.270,00 eura koliko je iznosio najveći dug koji se odnosi na neisplaćene obaveze Filozofskog fakulteta (naknade iz ranijeg perioda, obaveze prema dobavljačima i transfere)”, istakli su iz Rektorata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније