Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

29. 05. 2021. 15:54   >>  15:54

PKCG

Sajam prilika da se ukaže na benefite evropskog puta

Sajam evropskih projekata, koji je danas organizovan u Podgorici, predstavlja odličnu priliku da se ukaže na značaj daljeg ubrzanog evropskog puta Crne Gore i benefite koji su na raspolaganju tokom procesa pregovora, saopštio je predsjednik Privredne komore, Vlastimir Golubović.

On je na otvaranju Sajma, koji su organizovale PKCG i Kancelarija za evropske integracije, kazao da Komora dugi niz godina učestvuje u različitim međunarodnim projektima, koji su uglavnom finansirani iz fondova EU, kao i da je do sada je uspješno realizovano 26.

“Trenutno implementiramo 25 projekata, od čega 18 kroz evropske programe, a koji se bave različitim temama aktuelnim za nas kao servis poslovne zajednice, naše članice i društvo u cjelini. Njihova ukupna vrijednost je preko 27 miliona EUR”, rekao je Golubović.

On je dodao da će, ne samo finansijski aspekt, već posebno znanja i kompetencije, značajno unaprijediti kapacitete crnogorskih privrednika kao tvoraca nove vrijednosti u ekonomiji.

“Komora je, kao krovna institucija privrede, postavila ciljeve u tom kontekstu – a to je obučen i kompetentan ljudski potencijal, sposoban da pomogne poslovnoj zajednici u korišćenju strukturnih fondova koji će nam biti dostupni nakon pridruživanja zajednici evropskih naroda”, poručio je Golubović.

Glavna pregovaračica sa EU i nacionalna IPA koordinatorka, Zorka Kordić, kazala je da organizovanjem Sajma evropskih projekata, čak i u uslovima trenutne epidemiološke situacije, PKCG potvrđuje dosljednost u promociji evropskih vrijednosti pred poslovnom i širom društvenom zajednicom.

Ona je navela da koncept događaja, u okviru kojeg se poslovna zajednica obraća direktno građanima, podsjeća da reformski procesi, koji se sprovode u okviru evropske integracije Crne Gore, zahtijevaju aktivno učešće svih aktera društva.

“Ovo je prava prilika da ukažemo na značaj brojnih inicijativa koje se realizuju uz podršku EU, a zahvaljujući izuzetnom razvojnom i finansijskom potencijalu, cjelokupan evropski prostor podstiču na međusobnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova”, rekla je Kordić na otvaranju manifestacije kod Dvorca Petrovića na Kruševcu.

Ona je podsjetila da je najznačajniji dio sredstava EU za podršku ekonomskom razvoju Crne Gore opredijeljen u okviru nacionalnih IPA programa.

“Između ostalog, realizacija grant šema čije će sprovođenje započeti tokom prve polovine naredne godine, za potrebe unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz direktnu podršku ženama i podršku sprovođenju Strategije pametne specijalizacije, svakako će biti dodatna mogućnost za finansiranje važnih projekata za našu privredu”, kazala je Kordić.

Prema njenim riječima, programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju mogućnost zemljama u procesu pristupanja da međusobno razmjenjuju iskustva i znanja, i da u saradnji s državama članicama usvajaju evropske standarde u različitim oblastima. O značaju tih programa govore i konkretni, na sajmu predstavljeni rezultati u domenu unapređenja i razvoja poslovnog okruženja, kroz projekte luka Bar i Kotor, Lipske pećine, Aerodroma Crne Gore i Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis.

Kordić je saopštila da vjeruje da će sajam biti podsticaj za realizaciju većeg broja evropskih projekata.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Cristina Oana Popa, kazala je sjajni primjeri projekata koje finansira Unija dokazuju, ne samo da je ona najveći donator u Crnoj Gori, već i da se podrška koristi na pravi način.

“Crnoj Gori je od 2007. godine dodijeljeno više od 610 miliona EUR, što je dotaklo na hiljade života, podržalo poslovanje i razvoj ideja, a sve u cilju podrške evropskom putu države”, kazala je Popa.

Ona je podsjetila i na važnost Erasmus+ i COSME programa koji su otvoreni za nadmetanje svima u EU, pa nagrađivanje projektom predstavlja još veći uspjeh.

“Od Pljevalja, gdje je uz podršku EU izgrađen Dom za stare, do Ulcinja, gdje EU podržava maslinare, poruka je jednostavna, ali ključna - EU već sada značajno poboljšava život građana Crne Gore. Unija će nastaviti da pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a njenim građanima u postizanju boljeg životnog standarda”, rekla je Popa.

EU je, prema njenim riječima, trenutno zaokupljena ublažavanjem posljedica pandemije, odnosno isporukom vakcina, izgradnjom zdravstvenih ambulanti i pružanjem podrške onima koji su pandemijom najviše pogođeni.

“Ali mi razmišljamo i o široj slici - ekonomskom oporavku cijelog regiona. U okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, mobilisaćemo do devet milijardi EUR za finansiranje investicionih prioriteta u oblastima saobraćaja, energetike, zelene i digitalne tranzicije, sve s ciljem stvaranja održivog razvoja i radnih mjesta”, rekla je Popa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније