Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

03. 06. 2021. 06:55   >>  06:56 2

OD 1. JULA

Cigarete skuplje 50, gazirana pića do 15 centi

Cigarete će od 1. jula biti skuplje 50, umjesto planiranih 60 centi, dok će se cijene gaziranih pića povećati od 10 do 15 centi, saopštili su Pobjedi predstavnici distributera akciznih proizvoda.

Očekuje se da čokolada od 100 grama poskupi pet centi, dok još nije poznato koliko će tačno biti povećana cijena piva. Na te cijene biće obračunat PDV, a potom i marža trgovaca.

Novi proračun cijena distributeri i proizvođači su napravili nakon što je Vlada u utorak usvojila amandman kojim predviđa smanjenje planiranih akciza na alkohol, gazirana pića, slatkiše i cigarete.

Amandmanom se predlaže smanjenje akcize na pivo sa sedam na šest eura po hektolitru, za gazirana pića sa 35 na 30 eura, a na slatkiše sa 60 na 50 centi po kilogramu.

"Smanjenje akciza koje je Vlada predložila simbolično je i neznatno će uticati na planirano povećanje cijena akciznih proizvoda, koji će i dalje biti najskuplji u regiji", tvrde distributeri.

Više distributera sa kojima je Pobjeda juče razgovarala kazali su da nijesu zadovoljni amandmanskim rješenjem Vlade, te da on nije plod dogovora sa njima.

Iz Vlade su prethodno saopštili da se državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović 20. maja sastao sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i uvozom akciznih proizvoda, nakon čega su se odlučili za smanjenje akciza.

Vlada je amandmanom predvidjela i povećanje akcize na bezdimne duvanske proizvode, sa 50 na 70 odsto na hiljadu komada.

"Pohvalno je da je Vlada prihvatila sugestije i promijenila osnovicu za obračun akcize na bezdimne duvanske proizvode. To će značiti da će umjesto postojećih 15 centi, nakon 1. jula akciza biti 0,85 eura po paklici", navode distributeri.

Oni ističu da treba ukinuti postepeno povećanje, kako bi se u 2023. došlo do 100 odsto iznosa minimalne akcize za bezdimne duvanske proizvode.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније