Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 06. 2021. 16:12 >> 16:20

REAGOVANJE KIPS-A

Zakon ne propisuje da račun mora biti fiskalizovan

Aktuelni Zakon o porezu na dodatu vrijednost ne propisuje kao uslov za priznavanje ulaznog PDV-a da je račun fiskalizovan, kazali su iz kompanije Kips DOO.

Oni su to kazali reagujući na tvrdnje načelnice Odsjeka za edukaciju javnosti iz Uprave prihoda i carina Milice Vuletić koje je prenio Portal RTCG.

Podsjetimo ona je gostujući u Jutarnjem programu TVCG a govoreći o elektronskoj fiskalizaciji kazala da ukoliko obveznik svom partneru izda fakturu koja nije fiskalizovana, ta faktura ne smatra validnim dokumentom.

“I u samom poslovanju i u postupku inspekcijskog nadzora neće biti priznata kao poslovna dokumentacija, zato molim privrednike da insistiraju na dobijanju isključivo fiskalizovanih računa i faktura jer će se samo kao takvi računi priznavati”, zaključila je Vuletić.

Iz Kipsa tvrde da je izjava pravno neutemeljena.

Ističu da Zakon o porezu na dodatu vrijednost, u dijelu koji se odnosi na priznavanje uslova za priznavanje ulaznog PDV-a nije pretrpio izmjene usvajanjem Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga, tako da, kako navode, "aktuelni Zakon o porezu na dodatu vrijednost ne propisuje kao uslov za priznavanje ulaznog PDV-a da je račun fiskalizovan".

"Ova izjava će izazvati ozbiljne poremećaje u privrednom poslovanju ukoliko se pod hitno ne demantuje, a može proizvesti visoke troškove za državu zbog potencijalnih tužbi za izgubljenu dobit", navodi se u reagovanju KIPS-a.

Podsjećaju da je Uprava prihoda do sada objavila ukupno 5 Funkcionalnih i Tehničkih specifikacija u formi radnih verzija (programskih zadataka za izradu softvera za fiskalizaciju), pri čemu, kako su kazali, ni verzija 5 nije konačna.

"Prilikom objavljivanja radne verzije 4.2. od 15.02.2021. godine saopšteno je od strane Uprave prihoda da će uskoro biti objavljena radna verzija 5, tako da su privredni subjekti očekivali konačan programski zadatak tek kroz radnu verziju 5. Radna verzija 5 objavljena je tek 13.05.2021. godine i tek tada su privredni subjekti bili u saznanju da radna verzija 5 ne mora početi sa primjenom 01.06.2021.godine. To znači da privredni subjekti nisu imali konačan programski zadatak za izradu softvera za fiskalizaciju čija primjena počinje 01.06.2021. sve do 13.05.2021. godine, odnosno nisu imali saznanje da je radna verzija 4.2. konačan programski zadatak za izradu softvera za fiskalizaciju čija primjena počinje 01.06.2021. godine. To dalje znači da privredni subjekti nisu mogli pristupiti ugovaranju softvera prije 13.05.2021. jer nisu imali konačan programski zadatak", ističu iz Kipsa.

Iz te kompaije Napominju da su po tom pitanju uputili zahtjev Upravi prihoda 4. juna 2021. godine.

"Takođe napominjemo da KIPS u ovom trenutku pouzdano zna da njegovi troškovi fiskalizacije neće biti manji od 70.000 eura, a konačan trošak će se znati tek poslije konačne radne verzije, jer kako je najavljeno verzija 5 nije konačna", zaključuju iz Kipsa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније