Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

14. 06. 2021. 15:26 >> 15:29

BANKARI UPOZORAVAJU

I skraćeni moratorijum proizvodi isti rizik

Istrajavanje na moratorijumu, sada svedenom na tri mjeseca, proizvodi isti rizik u pogledu smanjenja kreditiranja privrede i stanovništva, ali i udar na prihodovnost i likvidnost banaka sa svim posljedicama koje iz toga proističu, ocijenjeno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Generalni sekretar Udruženja Bratislav Pejaković, saopštio je da povraćaj glavnice i kamata kroz anuitet jeste supstanca za poslovanje banaka, a ne prihod, gdje udar nije 600, već teorijski 300 miliona na bankarski sistem.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je usvojio amandman na Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, kojim je predviđeno da se rok za moratorijum smanji sa šest na tri mjeseca.

“Iznenađeni smo ovakvom odlukom Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, uz nadu da u parlamentu, ipak, neće imati potrebnu većinu”, naveo je Pejaković u saopštenju.

On je kazao da su parlamentarni zastupnici imali konstruktivnu diskusiju, gdje je zaključeno da će se kroz dijalog relevantnih adresa naći optimalan okvir za pomoć onima koji eventualno nijesu obuhvaćeni mjerama iz devet paketa koje je Centralna banka (CBCG) realizovala preko banaka.

“Međutim, odluka prenebregava upućivanje na razgovor i nalaženje optimalnog rješenja, kako za klijente, tako i finansijski sistem”, dodao je Pejaković.

On je predložio da se sagledaju grupe kojima je potrebna pomoć i da im se, u skladu sa međunarodnim standardima, izađe u susret, ali ne i kroz masovni, bezuslovni moratorijum, čija je evidentna šteta veća nego korist za sve.

“Smatramo da je od predloženog važnije razgovarati o tome koje mjere su preduzete, koji su efekti i šta dalje da čine Vlada i banke na ublažavanju negativnih efekata nakon moratorijuma”, ocijenio je Pejaković.

On je kazao da žele da naglase partnersku ulogu koju su banke imale tokom cijelog perioda pandemije.

“Kao važan akter budućeg ekonomskog oporavka, banke su otvorene za aktivno učešće u argumentovanom dijalogu i uspostavljanju optimalnog rješenja koje je održivo i koje će dati pozitivne efekte”, zaključio je Pejaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније