Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 06. 2021. 11:28 >> 11:29

ŠEHOVIĆ

Retroaktivnom primjenom spriječiti diskriminaciju

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović pozdravio je odluku kolega iz vladajuće većine da revidiraju izmjene Zakona o radu koje su nedavno usvojene, i da odlože primjenu pojedinih odredaba koje su predviđale prestanak radnog odnosa po sili zakona ne samo onima koji su navršili 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, nego i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem, kojima bi radni odnos prestao mimo njihove volje znatno ranije u odnosu na opštu starosnu granicu, čime bi bili dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale zaposlene.

"Odloženom primjenom, koju ćemo kao mjeru kompromisa i mi u SD-u podržati, stvorene su pretpostavke da narednih mjeseci u odnosu na to pitanje bude pokrenut kvalitetan i ozbiljan socijalni dijalog, koji će sigurni smo pomoći da se dođe do održivih rješenja koje su rezultat kompromisa sa socijalnim partnerima. A svako rješenje koje bude rezultat takvog dijaloga će za nas biti prihvatljivo", kazao je Šehović.

On cijeni da odložena primjena jeste samo potreban, ali ne i dovoljan uslov za kvalitetan zajednički izlaz iz situacije u kojoj smo se našli.

"Zbog potrebe postizanja cjelovitog rješenja smo amandmanom koji smo podnijeli na dopune Zakona o radu tražili i retroaktivnu primjenu od 12.6.2021. godine, kako ne bismo došli u situaciju da oni koji su se u međuvremenu penzionisali tokom perioda primjene ove sporne norme, budu oštećeni", navodi Šehović u saopštenju.

On dodaje da se retroaktivnošću štite prava onih zaposlenih koji su u međuvremenu, primjenom te sporne norme, već pošli u penziju, odnosno, kako je kazao, ona otvara mogućnost da poslodavac "koriguje" postupanja na koja su bili dužni po sili zakona, na način što bi se otvorila mogućnost za „povlačenje“ rješenja o prestanku radnog odnosa koje su po sili zakona bili dužni da uruče.

"U suprotnom bi zaposleni koji to žele i sami bili u prilici da na jednostavan način zaštite svoja prava. Jer, kako smo uporno saopštavali, ova norma je, otkad je stupila na snagu, već proizvela određenu štetu šaljući u penziju nemali broj univerzitetskih profesora, prosvjetnih radnika, vatrogasaca, policajaca, vojnih lica i drugih, koji su po sili zakona izgubili radni odnos. Usvajanjem amandmana se sve to može korigovati i vratiti u prvobitno stanje", kazao je poslanik SD-a.

Šehović poručuje da su Socijaldemokrate uvijek spremne da saslušaju i uvaže sve što je u interesu građana, te cijeni da isti takav pristup uvijek treba da bude prisutan sa obje strane, nezavisno da li je riječ o vladajućoj većini ili opoziciji.

"SD će pratiti dalja dešavanja na ovu temu i dati svoj doprinos u formulisanju najkorisnije i najkvalitetnije norme", kazao je Šehović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније