Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 06. 2021. 10:50   >>  15:23 3

OBEZBIJEĐEN NOVAC

Bez zakona nema naknada za majke

Naknade po osnovu rođenja troje i više djece nijesu vraćene, već su za tu namjenu samo obezbijeđena sredstva u budžetu, a da bi se novac isplaćivao korisnicama potrebno je usvojiti novi zakon ili izmijeniti postojeći Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukazuju sagovornici Dana.

Usvajanje novog ili izmjene postojećeg zakona neizvjesni su jer Demokratski front, koji je uslovljavao usvajanje budžeta amandmanom kojim bi se obezbijedilo 25 miliona za naknade majkama, bojkotuje rad Skupštine.

Predstavnicima Vlade taj amandman u ovom trenutku bio je neprihvatljiv, ali su pristali na njega pod pritiskom DF-a.

Pravnik Budislav Minić kaže da DF čini sve da se konfrontira Vladi, ali i koalicionim partnerima. Odbili su i refinansiranje kineskog kredita pa će Crna Gora uskoro morati da plati 29 miliona eura, a taj novac se mogao zadržati i možda baš preusmjeriti za majke. On ističe da u političkim okršajima i manipulacijama stradaju građani, a u konkretnom majke dovode u zabludu da su im naknade vraćene.

“Opet imamo manipulaciju sa majkama kao i kod usvajanja zakona kada je DPS sa Bošnjačkom strankom izmanipulisao te žene dajući to pravo što širem krugu njih, a potom im ukinuo to pravo unesrećivši hiljade porodica, gdje su neke žene davale i otkaze da bi dobile nadoknadu. Sada je saigrač DPS-a drugi, a to je DF koji plasira narativ da su vratili naknade majkama, a nijesu već je to samo stavljeno kao stavka u budžetu, a da bi majke zaista dobile nadoknadu mora se usvojiti novi zakon. Kako da se usvoji kada su oni napustili parlament tjerajući inat Vladi i koalicionim partnerima, a preko leđa građana”, upozorio je u izjavi za Dan Minić.

Pravnik Đorđe Blažić ističe da verbalna manipulacija postoji, jer usvajanje zakona o vraćanju nadoknada i obezbjeđenje sredstava nijesu ista stvar. On ističe da je bitna stvar koliko je novca usvojeno i da li će zakonsko rješenje koje treba da se usvoji primjenjivati retroaktivno.

“Mi sad možemo samo da gatamo šta će se desiti u ovoj lavini političkih previranja i nestabilnosti koje imamo. Budžetski sredstva mogu da se predvide, ali bez usvajanja zakona konkretno nema naknada”, ukazuje Blažić.

On objašnjava da je bitno obezbjeđenje sredstava i to je dobar prvi korak ka rješavanju problema.

“Ipak, mi imamo jednu jezičku manipulacuju da su naknade vraćene, a nisu, jer nema zakona za to. Političari vole teatralnost”, upozorava Blažić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović u izjavi za Dan navodi da oni nisu zauvijek napustili parlament, te da donošenje zakona kojim bi se naknade majkama vratile zavisi od dogovora parlamentarne većine. Kaže da sve zavisi od svih aktera i da vjeruje da se dogovor može postići, a ako se ne postigne, zna se šta ide.

“Država ne može ovako da funkcioniše, treba da sjednemo i dogovorimo se oko svega, a to zavisi od svih nas u parlamentarnoj većini”, smatra Radunović.

Predstavnica majki Željka Savković kaže da je obezbjeđivanje 25 miliona za naknade buđenje pravde i očekuje od političkih predstavnika d a se dogovore i rade u interesu građana.

“S obzirom na to da treba da se donese poseban zakon kojim će biti regulisan povraćaj stečenog prava, koji je neustavno oduzet od 22.051 majke, očekujemo da će se što prije sjesti da se uradi zakon da bi i majke što prije ostvarile stečeno pravo i počele da primaju naknade. Majke očekuju da skupštinska vladajuća većina počne da se ponaša u skladu sa svojim ovlašćenjima. Pravnici i ekonomisti iz redova vladajuće većine, pošto su već usvojili amandman, što hitnije treba da sjednu za sto i urade zakon kojim bi se ispravila nepravda načinjena majkama”, očekuje Savković.

O diskriminaciji se mogu pisati naučni radovi

Pravnici Minić i Blažić smatraju da se sa eventualnim vraćanjem nadoknada majkama može očekivati ponovo priča o diskriminaciji, jer teško da sve žene mogu biti obuhvaćene. Minić kaže da je to realna priča i da će se sigurno ako jedna grupa žena dobije nadoknadu druga žaliti i dovoljno je da se podnese jedna inicijativa Ustavnom sudu da se sve opet obori.

“Pored diskriminacije, tu je i drugi problem, finansijska situacija. Ne postoji gori momenat u finansijskom smislu za dodatno opterećenje za budžet od krize u kojoj smo ocjenjuje”, Minić.

Blažić ističe da podržava nadoknade za majke, ali da argument diskriminacije sigurno možemo očekivati ako se izostavi neka fupa žena. Poručuje da se o diskriminaciji u konkkretnom slučaju mogu raditi naučni radovi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније