Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

22. 06. 2021. 21:06   >>  21:06

ĐUKIĆ OCIJENIO

Mogući protesti poljoprivrednika ispred marketa, hotela...

Proteste poljoprivrednika moguće je uskoro očekivati ispred lanaca marketa, restorana i hotela, ali i političkih partija, koje su u najvećem dijelu dovele do teške situacije u sektoru poljoprivrede, ocijenio je predsjednik nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro Željko Đukić.

Đukić je kazao da stočari i drugi poljoprivrednici, kao i svi ostali građani, imaju pravo na spontano javno okupljanje.

“U modernim evropskim zemljama ovi protesti znaju biti i radikalniji, pa su se dešavali i istovari đubriva ispred nadležnih opštinskih i državnih institucija”, naveo je Đukić u saopštenju.

On je ocijenio da je situacija u poljoprivredi veoma kompleksna i da je to stanje nastalo zbog političke neodgovornosti u parlamentu i “razvlačenja” glasanja za budžet koji je direktno povezan sa Agrobudžetom, zatim oslabljene kupovne moći građana, kao i nedovoljno razvijene svijesti za kupovinu domaćih proizvoda.

“Realno je očekivati da će sledeći protest poljoprivrednika biti ispred centrala političkih partija koje nijesu bile sposobne da preko pola godine dogovore i usvoje budžet u parlamentu. Takođe i ispred velikih hotelskih kompleksa, ugostiteljskih objekata i trgovačkih lanaca, koji nemaju osjećaja za potrebe i probleme poljoprivrednika, već ih samo zanima profit”, naveo je Đukić.

On je rekao da su se prošle godine, kada je nastala globalna panika uslijed COVID pandemije, svi sjetili vrijednih poljoprivrednika i uvidjeli njihov značaj da jedino oni mogu obezbjediti hranu.

“Tri su ključna elementa kroz koje možemo konačno da riješimo dugogodišnje probleme poljoprivrednika, a to su podizanje svijesti građana da kupuju domaće, uspostavljanje sistema otkupa i plasmana domaćih proizvoda i stimulacija hotelijera, ugostitelja i trgovaca da favorizuju domaće”, tvrdi Đukić.

On je rekao da poljoprivrednici ne smiju zavistiti od politike, već moraju na vrijeme imati obezbjeđene subvencije, novac za zasade, stočnu hranu i gorivo.

“Sve je to poskupilo, dok su domaći poljoprivredni proizvodi na istom cjenovnom nivou”, zaključio je Đukić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније