Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 06. 2021. 20:28 >> 20:28

STIJOVIĆ PORUČIO

Poljoprivrednicima hitno pomoći iz budžetskih rezervi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović uputio je dodatni apel Ministarstvu finansija kako bi se što urgentnije pružila podrška poljoprivrednom sektoru iz budžetskih rezervi zbog nastale situacije na tržištu.

"S namjerom što bolje koordinacije i pronalaženja zajedničkog rješenja danas su predstavnike udruženja stočara primili državni sekretar Nebojša Veličković, direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, gdje je predočeno da Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžeta može obezbjediti maksimalno sredstva za podršku za mjesece jun i jul nakon usvojenog agrobudžeta, sa obzirom da ova sredstva nisu planirana u okiru redovnih mjera i kroz njih bi bila obezbeđena hitna pomoć za ovaj sektor...", piše u saopštenju Ministarstva. 

Predstavnici Ministarstva su, dodaje se, iskazali razumijevanje, naglasivši da poremećaj na tržištu pogađa i druge sektore, te da će ne pristajući na ucjene uložiti maksimalne napore da u skladu sa mogućnostima pronađu rešenje i pruže podršku našim poljoprivrednicima.

"Podsjećamo da je na osnovu spiskova mljekara i sirara za april 2021. godine ukupna količina otkupljenog mlijeka od 1.666 kooperanata iznosi 2.208.340 litara. Na osnovu spiskova za premiju za preradu mlijeka na gazdinstvu prosječna mjesečna količina prerađenog mlijeka od 1.949 prerađivača mlijeka iznosi 3.060.83,34 litara. Iz navedenog proizilazi da subvencija od 0,01 €/litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 22.083,40€ (2.208.340lit x 0,01€) za jedan mjesec", dodaje se.

Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su prema analizama sektora veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, iz Ministarstva navode da subvencija od 0,01 €/litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine, daje iznos od 30.600,83€ (3.060.83,89 lit x 0,01€).

"Važno je znati da je za potrebe pružanja pomoći proizvođačima mlijeka u Crnoj Gori za 1 mjesec, na svaki jedan cent dodatne subvencije neophodno obezbijediti doadtnih 52.684,23€ Ministarstvo poljoprivrede već obezbedjuje subvenije od 0,10 € (10 centi po litru mlijeka) kroz mjere agrobudžeta,i dodatni cent za količine preko 5000 litara mlijeka, dok većina opština subvencionira 0,02 – 0,03€. Kao što smo već naveli Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede relociranjem sredstava iz agrobudžetskih mjera može opredjeliti za privremenu podršku od 2 centa za 2 mjeseca što iznosi 210.736,92 € za mjesece jun i jul nakon usvajanja agrobudžeta", piše u saopštenju.

Za dodatnu podršku, sa obzirom da se radi o vanrednim okolnostima koje su pogodile kako sektor proizvođača mlijeka, tako i tov goveda, sektor svinjogojstva, sektor živinarstva i vještački uzgoj ribe neophodna su značajna sredstva iz budžetskih rezervi.

"Ministarstvo finansija zbog još uvjek aktuelne mjere privremenog finansiranja nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede."

Ocjenjuju da bi zahtjev stočara, proizođača mlijeka, za trajno povećanje subvencije u iznosu od 5 centi po litru predstavljao mjesečni trošak od 263.421,15 eur mjesečno ili 3.161 053,08 eur na godišnjem nivou samo za mljekarski sektor u okviru stočarske proizvodnje.

"Još jednom napominjemo da će ministarstvo učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da se da podrže poljoprivredni proizvođači, ali da nikada neće posmatrati samo jedan sektor niti ga favorizovati na bilo koji način, već svaki sektor koji se nađe u problemu tražeći i privremena i sistemska rešenja kako bi se obezbjedilo očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori", zaključuje se. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније