Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

24. 06. 2021. 13:28 >> 13:32

PKCG

Glavni zadatak promocija tranzitnog potencijala

Promocija tranzitnog potencijala Crne Gore glavni je zadatak Koordinacionog odbora za tranzitni saobraćaj Privredne komore (PKCG), koji treba da radi u interesu crnogorske ekonomije, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici tog tijela.

Zamjenik predsjednika Koordinacionog odbora i direktor kompanije MSC Montenegro Dalibor Pelević, smatra da je neophodno raditi na promociji i dovođenju novih brodara u Luku Bar, jer će to doprinijeti povećanju broja servisa u luci.

"Treba da privučemo robu koja će brodarima biti interesantna. Neophodno je razvijati bolju saradnju sa državama okruženja, koje imaju robu za prevoz kako bismo mogli da je usmjerimo na Luku Bar. Moramo raditi na tome da Crna Gora bude dio panevropskog koridora, jer smo jedina država koja to nije”, kazao je Pelević.

Što bolje iskoristiti kapacitete Luke Bar i željezničkog sistema

Predsjednik Koordinacionog odbora i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović, objasnio je da taj Vladin resor želi da ima blisku saradnju sa svim preduzećima.

“Potrebno je da unaprijedimo rad svih nas i što bolje iskoristimo kapacitete Luke Bar i željezničkog sistema. Ovaj Odbor ne smije biti pod bilo čijim aspiracijama i liderstvom, već zajedničko tijelo koje treba da postigne konkretne rezultate u interesu ekonomije”, poručio je Radunović.

Potpredsjednik PKCG Pavle D. Radovanović saopštio je da se zadaci Koordinacionog odbora, između ostalog, odnose na praćenje, analiziranje i unapređenje poslovanja u logističkim aktivnostima, koje se obavljaju preko Crne Gore, stvaranje uslova za potpun i efikasan razvoj potencijala Luke Bar i povezanih sistema, te saradnja sa nadležnim državnim organima, institucijama i komorskim i drugim udruženjima i asocijacijama u zemlji i inostranstvu.

Predstavnica Montecarga Dušanka Dragojević, kazala da su zaključeni veliki poslovi prevoza bakarnog koncentrata sa kineskom kompanijom koja posluje u Srbiji.

“U ovoj godini biće prevezeno 350 hiljada tona, u narednoj 700 hiljada tona, dok je za 2023. godinu planirano više od milion tona. U toku su pregovori i sa željezarom u Smederevu o prevozu sumpornog koncentrata”, navela je Dragojević.

Predstavnik Jadroagenta, Nikola Banović, smatra da bi otvaranje graničnog prelaza Sukobin doprinijelo konkurentnosti Luke Bar, jer bi se značajno skratio prevoz robe, prije svega sa Kosova, i izbjeglo korišćenje graničnog prelaza Kula, koji je često zatvoren zbog vremenskih neprilika.

On je dodao da bi trebalo naći mogućnosti da se i žitarice iz Srbije izvoze preko Luke Bar, za šta je neophodno taj pravac učiniti konkurentim u odnosu na Konstancu.

Predstavnica Željezničke infrastrukture Marina Bošković, podsjetila je da prilikom sklapanja novih poslova o prevozu treba imati u vidu da je na željezničkoj infrastrukturi trenutno aktivno 31 gradilište, koje se odnosi na rekonstrukciju i adaptaciju pruge.

Predstavnik špedicije Knjaz Saša Simonović, upozorio je da se zbog tranzitnog vremena u Luci Bar klijenti okreću drugim operaterima, prije svega Rijeci i Solunu. On je apostrofirao detaljne preglede kontejnera u barskoj luci i upotrebu skenera, što usporava procese i stvara veće troškove.

Interes svih da se carinske procedure skrate

Predstavnik Uprave prihoda i carina Radivoje Pejović saopštio je da se pregledi obavljaju u skladu sa analizom rizika i da će se u konkretnom slučaju vidjeti da li postoji opravdanje za dodatno zadržavanje navedenih kontejnera.

On je dodao da je zajednički interes svih da se carinske procedure skrate, koliko je moguće.

Na sjednici je zaključeno i da su neophodni povezanost i tijesna saradnja Koordinacionog odbora za tranzitni saobraćaj sa sličnim tijelima poslovnih asocijacija u okruženju, kao i da se članovima tijela obezbijede statistički podaci o poslovanju u tom sektoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније