Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

26. 06. 2021. 15:03 >> 15:03

MONTENEGROBERZA

Pad indeksa i rast prometa

Pad indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao ukaz o proglašenju Zakona o budžetu za ovu godinu.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je je 1,7 odsto na 763,96 poena, a MONEX 0,7 odsto na 11.217,66 bodova.

Promet, realizovan kroz 47 transakcija, je iznosio 890,84 hiljade eura i bio je pet puta veći od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su akcije Poslovno logističkog centra (PLC) Morača, 72,5 odsto.

Ove sedmice je prodato akcija ove kompanije za ukupno 646,18 hiljada eura.

Dionica PLC Morača je porasla 9,6 odsto na četiri eura.

Ojačali su i Napredak Kotor 6,4 odsto na 2,5 centi i Plantaže 5,7 odsto na 9,5 centi.

Ove sedmice su zaposleni u Plantažama na štrajku upozorenja ispred upravne zgrade preduzeća postavili rok za ispunjenje njihovih zahtjeva do 1. jula i najavili da će, ukoliko do toga ne dođe, o budućim koracima odlučiti Skupština sindikata.

Radnici su nezadovoljni jer rukovodeći kadar, koji je ostao nepromijenjen, loše i nedomaćinski upravlja kompanijom.

Radnici traže smjenu izvršnog direktora, sekretara društva i članova menadžmenta koji su bili dio prethodne uprave.

Zaposleni zahtijevaju redovnu i neselektivnu isplatu zarada u bruto iznosu i uplatu bankarskih kreditnih i drugih obustava koje se vrše odbijanjem od zarada zaposlenih.

Jedan od zahtjeva je i sačinjavanje pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta uz učešće predstavnika sindikalne organizacije.

Radnici traže i povlačenje inicijative koja je pokrenuta kod Ustavnog suda za ocjenu ustavnosti kolektivnog ugovora i tužbe koja je podnesena privrednom sudu, a koju je podnio izvršni direktor na štetu zaposlenih.

Izvršni direktor Plantaža, Miroslav Vuković, ocijenio je da je štrajk zaposlenih nezakonit, kao i da su njihovi zahtjevi nerealni i da izlaze izvan domena pravno dozvoljenog.

On je rekao da je u štrajku upozorenja učestvovalo svega oko 160 zaposlenih od ukupno 260 potpisnika odluke o stupanju u štrajk.

„To opet nije ni polovina od 585 stalno zaposlenih u kompaniji. Ne sporim legitimno pravo zaposlenih da stupe u štrajk, koji svakako mora da se realizuje u skladu sa odredbama zakona“, naveo je Vuković u saopštenju.

Ojačala je i akcija Elektroprivrede (EPCG) 4,2 odsto na 3,47 eura.

Iz te kompanije su saopštili da bi idejni projekat buduće hidroelektrane (HE) Komarnica trebalo da bude završen u novembru, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta.

Na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata - Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i beogradske kompanije Hidroinženjering, saopšteno je da se izrada projektne dokumentacije realizuje po ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji EPCG i Elektroprivreda Srbije EPS zaključile još 1992. godine.

Tim ugovorom je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Projekat buduće HE Komarnica podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 megavata (MW) sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 metara nadmorske visine.

Gubila je Solana „Bajo Sekulić“ 14,3 odsto na 1,2 eura, Crnogorski Telekom 11,8 odsto na 1,2, Jugopetrol 5,2 odsto na 9,2, Institut „Simo Milošević“ 4,8 odsto na 26 eura i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 2,4 odsto na 80 centi.

Akcija cetinsjkog preduzeća Trgocet ostala je na prošlosedmičnih pet eura.

Dionica Trenda zadržala se na 4,91 cent, dok je državnim obveznicama trgovano za 51 hiljadu eura.

Đukanović je u petak potpisao ukaz o proglašenju Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je Skupština usvojila prošle sedmice.

Skupština je 17. juna usvojila Zakon o budžetu, koji je predsjedniku države dostavljen u ponedjeljak.

U skladu sa Ustavom, predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi zakon u roku od sedam dana od usvajanja, a maksimalno tri ukoliko je usvojen po hitnom postupku. U suprotnom, predsjednik je dužan da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Da Đukanović nije potpisao ukaz, već ga vratio parlamentu, to bi stvorilo nove probleme javnim finansijama, pošto zakon ne bi stupio na snagu 1. jula, a bilo bi upitno i kada bi ga poslanici u novoj proceduru ponovo izglasali, s obzirom na bojkot Demokratskog fronta.

Kašnjenja sa odlaganjem usvajanja budžeta stvorila su velike probleme svim resorima u Vladi.

Sedmicu je obilježio i protest stočara i poljoprivrednika koji su traktorima blokirali Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Poljoprivrednici su kazali da su im iz Ministarstva poljoprivrede saopštili da taj resor nije prava adresa kojoj treba da se obrate za pomoć.

Poljoprivrednici su naveli da su dobili pisanim putem informaciju od Ministarstva finansija da oni ne mogu da obezbijede novac za poljoprivrednike, ali da će pokušati da iz nekih svojih rezervi obezbijede neka dva centa po litru mlijeka.

Zahtjevi poljoprivrednika su da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Cijena koncentrovane hrane je trenutno 40 centi, a gornja granica rentabilnosti je 30 centi.

Pored toga oni traže da povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene rovršine u Crnoj Gori, uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva.

Od Vlade zahtijevaju i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Ove sedmice je i Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma donijela odluku da se dio prošlogodišnje neto dobiti, u iznosu od 945,48 hiljada eura, isplati akcionarima na ime dividende.

Bruto iznos dividende po akciji je dva centa.

Preostali dio dobiti u iznosu od 211,79 hiljada eura raspodijeliće se u zadržanu dobit.

Dioničari su na redovnoj Skupštini usvojili finansijski i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu. Skupština akcionara je za nezavisnog revizora društva za ovu godinu izabrala revizorsko preduzeće Ernst & Young.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније