Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Autor: RTCG Portal ]

01. 07. 2021. 09:00 >> 09:01
4

EKIP OČEKUJE

Ukidanje rominga neće podići cijene u CG

Operatori mobilne telefonije u Crnoj Gori, nakon ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, teoretski bi mogli da povećaju cijene usluga u domaćem saobraćaju, ali ne očekujem da će se to ipak desiti, kazao je Vitomir Dragaš iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Podsjećamo, region Zapadnog Balkana od danas je zona bez rominga, budući da se dolazni i odlazni pozivi, poruke, te internet saobraćaj neće naplaćivati između Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Dragaš u Jutarnjem programu TVCG pojašnjava da se povoljnosti ukidanja rominga odnose na dolazne i odlazne pozive, poruke i mobilni internet, te napominje da su uvedena određena ograničenja, kako bi se operatori sačuvali od prekomjernog korišćenja rominga.

"Da bi se operatori sačuvali od prekomjernog korišćenja rominga uvedeni su izuzeci, a sve u skladu sa praksama Evropske unije (EU). Na primjer, korisnik koji ima određeni paket za Crnu Goru, moći će da koristi podatke u romingu bez dodatne naplate. Ako ima neograničen pristup internetu, ili u veoma velikom obimu, operator može da nametne ograničenje do kojeg nivoa korisnik može da koristi te podatke bez naknade, a nakon toga uvesti dodatnu naknadu", rekao je Dragaš, navodeći kako operator o svemu mora obavijestiti korisnika.

Na pitanje može li ukidanje rominga dovesti do poskupljenja cijena poziva i poruka, Dragaš kaže da se to teoretski može desiti, jer operatori slobodno formiraju cijene usluga u Crnoj Gori.

"Mi u posljednjih pola godine nijesmo primijetili da operatori imaju tendenciju da povećaju cijenu, tako da ne očekujem povećanje cijena poziva i poruka. Više očekujem povećanje korišćenja saobraćaja jer to pokazuje iskustvo u EU", rekao je Dragaš.

Marina Marković iz Ministarstva ekonomskog razvoja smatra da je 1. jul istorijski dan za Crnu Goru i za kompletan region Zapadnog Balkana, jer ukidanje rominga nosi konkretne benefite.

"Suštinski, korist možemo gledati kroz pojedinca i zajednicu. Za pojedinca to je korišćenje usluga poziva, poruka i drugih internet podataka po tarifama kao u matičnoj zemlji, a korist za zajednicu je da se na slobodniji način koriste biznis zone", rekla je Marković u Jutarnjem programu TVCG.

Benefite, kaže ona, neće imati samo građani Crne Gore, već iz turisti iz regiona koji borave u našoj zemlji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније