Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis ]

06. 07. 2021. 11:20 >> 11:21
4

ĐUKANOVIĆ POZIVA

Kineski građani da posjete Crnu Goru

Crna Gora i Kina su prethodnih 15 godina radile otvoreno, posvećeno i u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja i uvažavajući nacionalne prioritete, onako kako to rade prijatelji, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, povodom 15 godina od uspostavljanja crnogorsko-kineskih odnosa, podsjetio da se zahvaljujući zajedničkoj saradnji realizuje najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, gradnja prve dionice auto-puta koja će biti završena do kraja novembra.

“Bez obzira na geografsku udaljenost i razliku u veličini naših država, raduje nas što jedna svjetska sila, koja je ujedno i naš tradicionalni prijatelj, poštuje strateški put Crne Gore u okviru evropske i evroatlantske integracije. Radili smo posvećeno, otvoreno, u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja, uvažavajući nacionalne prioritete, onako kako to rade prijatelji”, rekao je Đukanović za China Media Group (CMG).

On je podsjetio i da je u nedavnom telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Si Đipingom, obostrano potvrđen visok kvalitet bilateralnih i ličnih odnosa.

Đukanović je rekao da se iskrenost u prijateljstvu dokazuje u vanrednim vremenima i podsjetio da je Kina, u takvim okolnostima, kroz brojne donacije, posebno u vidu 30 hiljada Sinofarm vakcina, Crnoj Gori uputila značajnu pomoć u borbi s pandemijom. To je, prema njegovim riječima, samo nastavak jedne kontinuirane razvojne pomoći Kine, kroz koju su realizovani brojni projekti i na taj način unaprijeđen društveni ambijent u Crnoj Gori.

Đukanović je ocijenio i da je najznačajnija saradnja država u oblasti ekonomije, u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1, čiji je Crna Gora aktivni učesnik na najvišem nivou od osnivanja.

“Zahvaljujući tim inicijativama realizujemo najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, izgradnju prve dionice auto-puta, koja će biti završena do kraja novembra i uz veoma pozitivno iskustvo saradnje sa China Road and Bridge Corporation (CRBC) i Exim bankom”, naveo je Đukanović.

On je podsjetio i na druge važne zajedničke projekte, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i vjetroelektrane, donaciju za rekonstrukciju mosta na rijeci Tari, kao i na planove za saradnju u oblasti životne sredine.

“Spomenuo bih i projekte koji su doprinijeli jačanju kulturnih veza između dva naroda poput saradnje akademskih institucija i stipendiranja naših studenata u Kini, ali i važnost kineske podrške inicijativi za otvaranje Centra kreativnih industrija u Crnoj Gori, u okviru mehanizma 17+1”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da je zadovoljan i zbog dalje velikog interesovanja investitora iz Kine iskazanog tokom konferencije sa privrednicima, koja je organizovana u susret Samitu 17+1 u februaru, a koje je na liniji očekivane intenzivne investicione aktivnosti Crne Gore u post-korona periodu.

“Takođe, očekujem i obnavljanje turističkog prometa u narednom periodu i koristim priliku da pozovem kineske građane da posjete Crnu Goru”, rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније