Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 07. 2021. 14:15   >>  14:16

BOGDANOVIĆ NA SAMITU

Auto-put čini Kinu jednim od najvažnijih partnera

Projekat auto-puta Bar-Boljare najznačajniji je projekat koji se realizuje u skorijoj istoriji Crne Gore, i prijateljsku Kinu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera naše zemlje, ocijenio je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

On je u video obraćanju na Samitu Komunističke partije Kine rekao kako očekuje da će se zajedničkim naporima konačno i uspješno realizuje prva dionica auto-puta Smokovac-Mateševo, što će biti primjer međunarodne saradnje na realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Bogdanović je rekao da mu je drago da kao predstavnik Crne Gore prenese primjere dobre prakse kada je u pitanju svestrana saradnja sa Kinom, koja je pogotovo prije izbijanja globalne pandemije išla uzlaznom putanjom.

"Pa i u vremenu pandemije, podrška Kine prema Crnoj Gori bila je izdašna, kako kroz novčane tako i kroz donacije medicinske opreme i vakcina, što tumačimo kao gest iskrenog prijateljstva u teškim vremenima koji će ostati u sjećanju građana Crne Gore", rekao je Bogdanović.  

Period od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine je potvrdio da su, bez obzira na velike razlike u pogledu veličine, i na geografsku udaljenost, dvije zemlje uspjele da prepoznaju i definišu polja za saradnju.

Crna Gora, kaže Bogdanović, veoma cijeni da NR Kina poštuje njen izbor i njen evropski i euroatlantski put.

"Takođe, izuzetno cijenimo i saradnju naših partija koje su dale presudan pečat odnosima dvije zemlje i njihovoj bilateralnoj saradnji koja danas, na obostrano zadovoljstvo, biva sve razuđenija i obuhvata sve djelove društva", rekao je on.

Kina, kako je kazao, na pravi način promišlja o sopstvenoj, ali i globalnoj budućnosti, baš kao što i mi u Crnoj Gori promišljamo o budućnosti mladih generacija i mjestu naše države na međunarodnoj sceni.

"To nas obavezuje da u kontinuitetu preispitujemo nove šanse za realizaciju održivih projekata kroz različite oblike saradnje. Crna Gora ima izuzetno velike razvojne mogućnosti u oblasti energetike, turizma i saobraćajne povezanosti, poljoprivredne proizvodnje, koje želi da valorizuje u saradnji sa kredibilnim partnerima", istakao je Bogdanović.

Vizija predsjednika Kine i generalnog sekretara Centralnog komiteta KP Kine Si Đinpinga, navodi, od izuzetne je važnosti za pozicioniranje Kine na globalnoj sceni.

"Isto tako, želim da iskoristim ovu priliku da napravim paralelu sa značajem koji naš predsjednik države i predsjednik DPS-a Milo Đukanović ima za Crnu Goru. U pogledu aktuelnog stanja svjetske ekonomije ukazuje se potreba za političkim vođstvom koje će objediniti mudrost i postići koncenzus u cilju promocije široke saradnje. Lideri sa vizijom utiču ne samo na unutrašnje poslove u svojim zemljama, već i na međunarodnu saradnju koja je usmjerena prije svega na valorizaciju ekonomskih i razvojnih potencijala, ali i na unapređenje ukupne političke i bezbjednosne stabilnosti", rekao je Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније