Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

09. 07. 2021. 16:52   >>  16:56

IRF

Odobrili privrednicima kredite od 65 miliona eura

Investiciono-razvojni fond (IRF) odobrio je crnogorskim privrednicima, dominantno u drugom kvartalu, 125 kredita u iznosu od oko 65 miliona eura, saopštilo je rukovodstvo te institucije.

Predsjednik Odbora direktora, Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irenom Radović sastali su se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Judy Rizing Reinke, kojoj su predočili razvojnu perspektivu te institucije i ukazali na posvećenost ispunjenju ciljeva.

Rajnke je upoznata sa ciljevima i aktivnostima IRF-a, kao državne razvojne institucije i pozicijom koju IRF zauzima u pružanju podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, sa naglaskom na značajnu ulogu u ublažavanju negativnih efekata pandemije covid-19.

Kaluđerović i Radović su, kako je saopšteno iz IRF-a, ukazali na značaj razvojnih programa finansiranja IRF-a u okviru prioritetnih sektora, i predstavili stimulativne uslove finansiranja usmjerene na ranjive segmente, kao što su mladi i žene u biznisu, ali i na infrastrukturne projekte od lokalnog i regionalnog značaja kako bi se stvorili preduslovi i pospješio ravnomjeran regionalni razvoj.

„Uvažavajući globalne trendove u razvoju zelene ekonomije i digitalne tranzicije, istaknuta je posvećenost usvajanju savremenih standarda u finansiranju i načina poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Reinke je kazala da je zadovoljna činjenicom da je rukovodstvo IRF-a posvećeno razvoju institucije koja počiva na principima transparentnog i odgovornog korporativnog upravljanja.

Ona je ukazala na potencijal za saradnju, naročito u domenu razvoja ICT sektora na bazi već započetih projekata koji podrazumijevaju saradnju na snaženju Akademije ženskih preduzetnica koju Ambasada realizuje sa Arizona univerzitetom.

Istaknuta je i važnost projekta studijskih posjeta crnogorskih kompanija iz ICT sektora Silikonskoj dolini, ali i kroz edukativne projekte koji angažuju mlade talente iz ove oblasti, čiji je idejni tvorac i koordinator tih programa saradnje, član tima Ambasade SAD, Kyle Hatcher.

„Takođe su razmatrani zajednički programi saradnje usmjereni u pravcu snaženja post-pandemijskog oporavka i tranzicije ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji“, dodaje se u saopštenju.

Tokom posjete, Reinke je sa timom obišla i kreditni sektor IRF-a, kojom prilikom je ukazala na značaj koji SAD pridaje ekonomskom razvoju Crne Gore i ulozi IRF-a, te prezentovala iskustvo iz svoje bogate karijere posvećene dominantno promociji trgovine, izvoza i finansiranju ekonomskog razvoja ispred vlade SAD-a na nacionalnom i međunarodnom planu.

Prilikom posjete je takođe bilo riječi o promovisanju saradnje sa američkim kompanijama i institucijama, kao i podsticanju socijalne inkluzije i promociji preduzetništva u osjetljivim segmentima poput žena i mladih u biznisu.

Na sastanku su konstatovane i mogućnosti za saradnju u domenu promocije klimatskih projekata i digitalizacije u saradnji sa Američkom privrednom komorom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније