Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Beta ]

10. 07. 2021. 07:09 >> 20:10
8

PALMER VJERUJE

Hedžing aranžman će ograničiti uticaj Kine

Zamjenik pomoćnika državnog seketara Sjedinjenh Američkih Država Metju Palmer saopštio je da je najava o hedžing aranžmanu kojim se Crna Gora zaštitila od valutnog rizika kredita za auto-put Bar-Boljare i smanjila kamatnu stopu, pokazatelj posvećenosti Vlade fiskalnoj odgovornosti i ograničavanju mogućnosti spoljnih faktora, u ovom slučaju Kine, da stvaraju neprilike.

Aranžmanom je smanjena kamatna stopa na dug prema kineskoj Exim banci sa dva na 0,8 odsto, a dogovoren je sa tri banke - dve američke i jednom francuskom, čija imena ministar finansija Milojko Spajić nije želio da otkrije.

Palmer je za TV Vijesti kazao da su postojali razlozi za zabrinutost u vezi s ugovorom koji je Crna Gora potpisala sa Kinom, u vezi sa obavezama po pitanju duga koji je taj ugovor uključivao, kao i posljedicama po zemlju u slučaju nemogućnosti servisiranja duga.

"Mislim da je dobro što je došlo do ovih aranžmana. Mislim da će to dati malo više prostora i ograničiti uticaj koji bi NR Kina mogla da imati na kreiranje politika u Crnoj Gori. Kad je riječ o budućnosti, nadam se da će ne samo Crna Gora, već i sve zemlje Zapadnog Balkana biti opreznije po pitanju bilo kojih sporazuma koje postižu sa Kinom i sasvim sigurno ugovora koje možda potpisuju za razvoj infrastrukture, jer smo vidjeli da Kina širom svijeta koristi ovu vrstu diplomatije kroz zamku dugovanja, da upeca zemlje za obaveze koje nijesu u položaju da finansiraju i da onda to koristi kao uticaj za dobijanje političkih ustupaka. To je taktika koju smo vidjeli da Kina koristi u centralnoj i jugoistočnoj Aziji, Africi i sve više na prostoru Evrope", rekao je on.

Ambasada NR Kine: Palmer navikao da bude "tutor"

Ambasada Kine je sinoć reagovanju saopštila da "zamka kineskog kredita" izgleda bila jedna od svrha njegove posjete Crnoj Gori, te da je želio uzburkati javnost.

"Na osnovu ovakvih izjava možemo vidjeti da je on navikao da bude svojevrstni 'tutor' u drugim zemljama. Sumnjamo da li se narod Crne Gore slaže sa njegovim neosnovanim optužbama, imajući u vidu da dolaze od visokog američkog zvaničnika, koji predstavlja zvanične politike i očekivane ciljeve SAD"  ističu u kineskoj ambasadi.

U saopštenju se ambasada Kine pita zašto SAD nijesu pružile pomoć, u trenutku kada je crnogorski narod želio izgraditi autoput?

"Tokom svoje posjete Palmer je trebao da se dobro fokusira na odnose između SAD i Crne Gore, a ne da nanese štetu odnosima Kine i Crne Gore, te da unižava imidž Kine, pod izgovorom da je to dobro za Crnu Goru. Vjerujemo da neodgovorne izjave američkog zvaničnika ne mogu ugroziti kinesko-crnogorske odnose, kao i prijateljsku saradnju i imidž Kine u Crnoj Gori i regionu, kroz njegove negativne etikete", zaključuju u Ambasadi Kine.

Prva dionica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ni taj rok, međutim, nije poštovan.

Ugovorena cijena sa kineskom Eksim bankom je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније