Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 07. 2021. 12:43   >>  12:54 1

ABAZOVIĆ

Obećanja za mHE ispunjena, uskoro inspekcija

Reagujući na poziv mještana Kraljskih Bara koji protestuju povodom izgradnje mHE na tom području, Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića saopštio je da su obećanja ispunjena i da su raskinuti svi ugovori o mHE za koje se našao zakonski osnov, dok se ostali preispituju. Inspekcija će, kako su dodali, uskoro sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata mHE, što je osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora.

Mještani Bara Kraljskih traže od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da „garantuje da niko neće krenuti silom na one koji se protive gradnje mini hidroelektrana u tom mjestu. Sa protesta na vodotocima u ovom području kao i Rečinama poručeno je  Abazoviću da „dođe i potvrdi ili porekne” predizborno obećanje da će nova vlast raskinuti sve koncecije za mHE i trajno zabraniti gradnju mHE.

Iz Kabineta Abazovića sapšteno je da će potpredsjednik opet, sa zadovoljstvom, doći da podrži mještane Bara Kraljskih u njihovoj namjeri da sačuvaju rijeke i prirodne resurse Crne Gore.

“Napominjemo da su do sada raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, a da se za sve ostale traži rješenje koje neće ići na štetu države Crne Gore. Konkretno, inspekcija će, u saradnji sa geometrima, uskoro posjetiti Bare Kranjske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata mHE, šta je osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora. Uvjereni smo da će takav pristup dati rezultate, kao i u svim prethodnim slučajevima raskida ugovora, kojima su zaštićene naše rijeke i prirodna bogatstva", ukazali su u reagovanju Abazovićevog kabineta.

Kabinet Abazovića je ranije aktivno učestvovao u promjenama Zakona o Državnom tužilaštvu, pa očekuju da će "nakon što taj Zakon zaživi i ta ključna institucija preuzeti aktivniju ulogu u zaštiti prirodnih resursa Crne Gore”.

Takođe navode da mještani dobro znaju da sve nije direktno u nadležnosti potpredsjednika Vlade, pa ih čudi da se sve adresira upravo njemu.

,,Kako bi izbjegli političke zloupotrebe, mada na njih sve miriše, potpredsjednik će se rado pridružiti nekom od narednih protesta i razgovarati sa mještanima. Uvijek ćemo biti na raspolaganju građanima, kako bi u poštenom i otvorenom razgovoru našli rješenje za sve probleme”, zaključuje se u saopstenju Kabineta potpredsjesnika Abazovića.

Kabinet potpredsjednika Vlade podsjeća da je upravo Abazović obećao uvođenje moratorijuma/zabrane za izgrednju mHE, šta je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније