Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR Centar ]

22. 07. 2021. 14:27   >>  14:27

21. MAJ

Turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja

Turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja, potrebno je da se kroz turističku djelatnost obezbijedi uravnotežen turistički razvoj na teritoriji cijele države, a Crnoj Gori predstoji sanacija turizma i to bi trebalo da bude dugoročni zadatak u strateškim opredijeljenjima.

To je saopšteno na tribini „Osvrt na stanje u turizmu i ekonomske prilike“ koju je organizovala Građanska inicijativa 21. maj.

Član Savjeta GI „21. maj“, prof. dr Rade Ratković kazao je da je 2019. godina kada je prvi put u turističkoj industriji zabilježen dobitak od 11 miliona eura.

„Te godine smo imali 2,6 miliona dolazaka i 14,5 miliona noćenja“, kazao je Ratković.

Smatra da u Crnoj Gori predstoji sanacija turizma i da bi to trebalo da bude dugoročni zadatak u strateškim opredijeljenjima.

„Prosječe plate u turizmu su najniže od svih privrednih grana u Crnoj Gori. Motivacija je loša, a ona je loša zbog naših ranijih loših tržišnih pozicija i malih prihoda“, pojasnio je Ratković.

Trenutno, kako je rekao, nema evidencije kreveta ni noćenja u komplementarnom smještaju.

„Za prvih pet mjeseci, u odnosu na 2019. godinu smo ostvarili 31,26 odsto“, kazao je Ratković.

Smatra da je tokom ove sezone potrebno se maksimalno posvetiti gostima, dobrom servisu, održavanju komunalne čistoće i posebno zdravstvenom sistemu.

„Treba da sprovodimo sve mjere prevencije i da završimo zadatak vakcinacije. Treba da donesemo Plan pripeme turističke sezone za 2022. godinu. Treba da donesemo akcijski plan nastupa na prioritetnim ino tržištima i naravno da donesemo Plan oporavka turizma do 2025. sa akcijskim planom po godinama“, naveo je Ratković.

Član Savjeta GI „21. maj“ Dragan Ivančević, istakao je da turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja Crne Gore i da obezbijedi ono što je najveći patriotizam, a to je da se kroz turističku djelatnost obezbijedi uravnotežen turistički razvoj na teritoriji cijele države.

„Pred nama može da bude dobra ekonomska turistička budućnost. Turizam mora da napravi dvije važne patriotske vrijednosti kada je u pitanju Crna Gora, a to je da kroz turističku djelatnost zapošljavamo naše i da trošimo naše. Ništa se nije uradilo na stvaranju kadra u turizmu i ugostiteljstvu. Mora se stvoriti bolja i adekvatnija kadrovska struktura u turizmu i ugostiteljstvu, gdje će mladi prepoznati kreativnu djelatnost i shvatiti da u svojoj zemlji mogu da obezbijede dobru egzistenciju i da patriotski doprinesu razvoju svoje zemlje i svojih resursa“, rekao je Ivančević.

Istakao je da je najveći zadatak svake turističke zemlje da obezbijedi prodaju svojih roba i da svoje robe i usluge izvozi kroz turizam.

„Zalagaćemo se da svaka buduća vlada i vlast u Crnoj Gori pozicionira turizam adekvatno onim efektima, koje turizam treba da donese ovoj zemlji, a to je da turizam ima svoj posebni resor i da pokreće sve djelatnosti koje su u drugim resorima, a koje su važne za razvoj zemlje i za najbolju moguću valorizaciju svih potencijala koje ova zemlja ima, a koji nisu mali“, istakao je Ivančević.

 

Ekonomista i građanski aktivista Andrej Nedović, kazao je da ministri u Vladi nisu eksperti i da nije toliko važno što je premijer otišao da se susretne sa premijerom Velike Britanije, već je za građane bitno da se država razvija u pravom smjeru, kako ekonomski, društveno, tako i socijalno.

„Danas imamo eksperte u ministarstvima koji nemaju dana radnog iskustva kada su u pitanju privatni biznisi. Predlažem apostolima da podnesu ostavke, da otvore biznise u Crnoj Gori, da otvore radna mjesta za građana Crne Gore i oni će im biti zahvalni“, rekao je Nedović.

Naveo je da je deficit budžeta u prvih šest mjeseci 137 miliona eura.

„Kasa je prazna. Brojke pokazuju da će i nakon septembra biti potrebno novo zaduženje Vlade Crne Gore. Kada je u pitanju nezaposlenost, 2018. iznosila je 15 odsto, kao i 2019. godine, a 2020. godine iznosila je oko 18 odsto, a ove godine u prvih šest mjeseci iznosi 23 odsto. To su poražavajuće brojke“, rekao je Nedović.

Smatra da su primorski gradovi opterećeni što se tiče turizma i da su potrebna ulaganja u sjever.

„Turistička sezona u Crnoj Gori traje od juna do avgusta i potrebno je ulaganje u konferencijski, filmski turizam. Crna Gora mora da se okrene zapadnom tržištu. Gosti iz Njemačke i Velike Britanije u Crnoj Gori čine manje od pet odsto od ukupnog broja turista, dok Hrvatska ima u ukupnom procentu 25 odsto samo gostiju iz Njemačke“, rekao je Nedović.

U turizmu, odnosno ekonomiji, kako je rekao, postoje tri glavana izazova, a to je sezonalnost, dominantnost primorskog turizma i privlačenje zapadnih turista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније