Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 07. 2021. 15:54 >> 15:57
1

IZVJEŠTAJ MKI

Najlošiji rezultati aerodroma, najbolji kompanija iz energetike

Ministarstvo kapitalnih investicija uradilo je finansijske izvještaje za prvi kvartal o poslovanju 18 kompanija, od 20 koje su u državnom vlasništvu. Najbolje rezultate ostvarile su kompanije iz energetike i rudarstva, a najlošije aerodromi, Barska i Brnogorska plovidba. Cilj Ministarstva je da kontrolom poboljša korporativno upravljanje, kaže ministar Mladen Bojanić, i ističe da im je namjera da uvedu standarad kada je riječ o naknadama članovima odbora direktora, u skladu s rezultatima.

Predstavljajući kolege iz Odjeljenja za korporativno upravljanje, Bojanić je istakao da je cilj ovog odjeljenja povećanje kvaliteta rada i performansi poslovanja preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

“Transparentnost sama po sebi nije cilj, već samo jedan od alata kojima nastojimo da unaprijedimo poslovanje i očekujemo da se u taj proces uključi javnost i NVO sektor. Želimo da napravimo situaciju u kojoj će se jasno znati šta su čija ovlašćenja i nadležnosti kako bi izbjegli dosadašnju praksu da se državna preduzeća na kraju godine javljaju Vladi kao krajnjem kreditoru za pokrivanje njihovih gubitaka“, istakao je ministar.

Ana Tošanić Radunović je navela da je pred Odjeljenje za korporativno upravljanje Ministarstva kapitalnih investicija postavljen cilj da poboljšaju transparentnost rada državnih preduzeća i da u kontinuitetu prate njihovo poslovanje.

Današnje predstavljanje ovog Izvještaja je, kako su naveli, samo prvi korak u budućem radu, i Odjeljenje za korporativno u pravljanje će ove izvještaje objavljivati svaka tri mjeseca radeći na proširenju sadržaja i povećanja njegovog kvaliteta.

Govoreći o opštim aktima privrednih društava sa većinskim državnim vlasništvom, Vladimir Vukajlović je naglasio da se ministarstvo u ovom trenutku opredjelilo da objavi ono što predstavlja osnovna akta ovih društava – statute, kolektivne ugovore, akte o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i sl.

Plan je, kako je naveo, da se u budućnosti proširi broj objavljenih dokumenata, pomoću kojih se može doći do dodatnih informacijama o funkcionisanju ovih preduzeća kao što su npr. Pravilnik o korišćenju službenih vozila, Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju, ali i izvještaje koji se tiču sudskih postupaka koji se vode u ovim kompanijama, Ugovore sa advokatskim kancelarijama, i sva ona dokumenta koja mogu biti od značaja za javnost.

TV prilog: Kristina Pavićević, RTCG 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније